— Vi har private utbyggere som i snart 20 år har ventet på å tilrettelegge omlag 80 tomter i Snik. Men fordi fylkeskommunen krever at det skal bygges en gang- og sykkelsti langs fylkesveien før det kan bygges flere boliger, kommer de ingen vei, sier ordfører Janne Fardal Kristoffersen.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Det er fylkeskommunen selv som skal bevilge penger til gang- og sykkelsti, men så langt har det ikke kommet midler.

Vi har tålmodig stått i kø, men føler nå for å få fortgang

— Vi har tålmodig stått i kø, men føler nå for å få fortgang i saken, sier Kristoffersen.

Ligger klar

I mange år har reguleringsplanen ligget klar for å tilrettelegge tomtene i Snik.

— Det dreier seg om attraktive tomter som Lindesnes trenger for å tiltrekke seg ressurssterke personer, personer som har kompetanse til å jobbe for eksempel ved GE Healthcare, seier hun.

Vil ha klarlagt

I Snik er altså tomtene ferdigregulerte. Men også i Lohnestrand, lenger ut mot Lindesnes fyr, er det satt av et område til boligbygging.

— Men før kommunen legger ut for tomtesalg her, trenger vi å vite om det vil komme krav om gang- og sykkelsti her. Skjer det, vil en utbygging være helt urealistisk, sier Kristoffersen.

Hun sier at gang- og sykkelsti er meget viktig for trafikksikkerheten.

— Men mens vi venter på gang- og sykkelsti til Snik, ønsker vi dispensasjon for å få i gang tomtebyggingen på Snik og i Lohnestrand, sier Kristoffersen som nå skal ha møte med fylkeskommunen om saken.

Hun sier at det er snakk om rundt 12 millioner kroner for å bygge ut gang- og sykkelstien mellom Rødberg og Snik. Skal det bygges mellom Snik og Lohnestrand i tillegg, kommer beløpet opp mot 50 millioner kroner.

Frustrerende

En av de seks grunneierne i Snik som ønsker å legge til rette for tomter er Robert Olsen. Han sier at det har vært frustrerende å vente år etter år på en gang- og sykkelsti som ikke kommer.

- Vi har jo brukt mye tid og midler på å planlegge tomtene som vi tror det er stort behov for, sier han.

Olsen sier at gang- og sykkelsti er kjempepositivt i seg selv, ikke bare for det nye boligfeltet, men hele området.

— Likevel er det synd at det kravet om gang- og sykkelsti først skal stanse boligbyggingen her, sier han som roser kommunen for å ta tak i problematikken.

Vil lytte til fornuft

Leder av samferdselsutvalget i Vest-Agder, Kåre Glomsaker, sier han kjenner godt til problematikken.

Det er ikke bare Lindesnes som venter på gang- og sykkelsti

— Det er ikke bare Lindesnes som venter på gang- og sykkelsti. Det er prosjekter for flere hundre millioner kroner i fylket, men som vi ikke har midler til, sier Glomsaker.

Han mener derfor at det må være mulig å bruke fornuft og dispensere for rekkefølgekravene slik som i Lindesnes.

- Vi kan ikke la kravet om gang- og sykkelsti stanse utviklingen i en kommune, sier Glomsaker som ønsker saken på sakskartet.

Han sier at i påvente av gang- og sykkelsti må det være mulig å utføre andre trafikksikkerhetstiltak i mellomtiden.