— Det blir litt som å legge asfalt på en vei den ene mandagen, og så måtte grave den opp for å strekke kabler mandagen etter.

Slik illustrerer Aust-Agders fylkesordfører Bjørgulv S. Lund (H) de rykende ferske planene å legge to gigantiske strømkabler fra Sør-Norge til utlandet uten samtidig å bygge inn fiberkapasitet.

Fylkesordførerne Bjørgulv S. Lund (til v.) og Terje Damman mener fiberkabler kan skape muligheter for helt ny næringsvirksomhet. Foto: Torstein Øen

Sammen med kollega Terje Damman (H) i Vest-Agder står han bak et brev til olje— og energiminister Tord Lien (Frp) som vil bli sendt en av de nærmeste dagene. Der understreker de viktigheten av at det også legges inn internasjonale datafibre.- Jeg håper alle ser fornuften i å legge fiber samtidig med de andre kablene. Dette vil kunne gi gode ringvirkninger i form av nye arbeidsplasser i landsdelen, sier Damman til Fædrelandsvennen.

Datalagring

Muligheter for fremtidig etablering av store datalagringssentre i landsdelen, er en av grunnene til at de ber om revidering av planene. I Sverige har eksempelvis Facebook skapt stor aktivitet i Luleå ved å legge sitt datasenter dit, og Google har sett seg ut Finland som lagringsplass for sine enorme informasjonsmengder.

— Vår landsdel er veldig interessant i en slik sammenheng. Vi er ledende på kraftproduksjon, og vi har nærhet til kontinentet. Ingenting skulle tilsi at vi ikke er i posisjon til å få slike lokaliseringer, sier Bjørgulv S. Lund.

Bortsett fra liten fiberkapasitet, altså:

— Dette var noe jeg spilte inn til departementet også før konsesjonen til kraftkablene ble gitt, sier Damman.

Ny næringsvirksomhet

«Økt fiberkapasitet med utlandet vil både gi bedre datasikkerhet for Norge, men også legge til rette for ny næringsvirksomhet», skriver fylkesordførerne i brevet.

De ber olje- og energiminister Tord Lien pålegge Statkraft å «nøye utrede og dokumentere tekniske løsninger og eventuelle økonomiske fordeler ved samtidig å legge datafiber».

Parallelt med ønsket om økt fiberkapasitet, har stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) fremmet forslag i Stortinget om å redusere el-avgiften for store datasentre slik de nå er i ferd med å gjøre i EU.

Samlet vil disse to tiltakene kunne bringe Norge i tetposisjon som et foretrukket alternativ for lokalisering av nye «grønne» datasentre drevet på fornybar energi, altså vannkraft.

Til topps i Europa

— Norge blir i dag rangert på femteplass for slik lokalisering i Europa. Disse to tingene vil kunne bringe landet helt opp på førsteplass, opplyser rådgiver for energi og klima i Vest-Agder fylkeskommune, Trond S. Kristiansen.

— I dag har vi bare internasjonale fibre via Sverige, men nå får vi også forbindelse til Danmark via den nye Skagerak 4- kabelen fra Kristiansand. Dette er likevel ikke nok til å bringe oss til topps i Europa, sier han.

— Blir det fibre også via de nye kablene til England og Tyskland, vil det plassere vår region midt i «spindelvevet», og være en unik og fantastisk mulighet til å skape grønn vekst og nye arbeidsplasser i landsdelen, mener Kristiansen.

- Ikke hensiktmessig

— Vi kan i utgangspunktet ikke se at det lønner seg å legge fiberkabler parallelt med de nye strømkablene til Tyskland og England.

Det sier kommunikasjonssjef Christer Gilje i Statnett til Fædrelandsvennen.

Når det gjelder den nye Skagerak 4-kabelen fra Kristiansand til Danmark, som åpnes i desember, er imidlertid fibrene på plass:

— Vi er avhengig av kommunikasjonsmulighet gjennom fibre for å drifte kablene, og kan enten legge dem parallelt eller leie kapasitet. I Skagerrak 4 var det mulig å legge fibre sammen med strømkablene, men når vi kommer over en viss lengde, er ikke det mulig. Da må vi legge dem ved siden av i et eget prosjekt, og vurderingene som er gjort, viser at det ikke er hensiktsmessig her, sier Gilje.

Nå blir det opp til olje- og energidepartementet å avgjøre om det skal gjøres nye utredninger.

Statsråd Tord Liens politiske rådgiver Elnar Remi Holmen svarer dette på spørsmål om å legge fiber:

— Fiber er ikke konsesjonssøkt og muligheten for å legge fiberkabler parallelt med disse har ikke vært en del av planleggingen av forbindelsene til Storbritannia og Tyskland. Å pålegge Statnett å utrede slike tekniske løsninger nå vil innebære endringer i prosjektene, noe som kan føre til forsinkelser, skriver han i en e-post.

Henter støtte hos Solvik-Olsen

Fylkesordførerne støtter seg på samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) når de presser på for å få fiberkabel:

I et brev til Stortingets transport- og kommunikasjonskomité 26. februar i år, skriver han:

«Når det gjelder hensynet til styrking av næringsutvikling så deler jeg ønsket om at Norge skal styrke konkurranseevnen innen IKT og at det blant annet finnes et godt potensial i å utvikle datalagringssentre. Det vil kreve tilgang til en robust infrastruktur (...). Dersom det er et stort kommersielt behov fra mange aktører, er det grunn til å tro at tilbyderne ville være interessert i å etablere flere utenlandskabler. Jeg vil samtidig jobbe for at man ser på strømnett og datakapasitet i sammenheng når eventuelt nye utenlandskabler for strøm legges i fremtiden, slik at kostnadene ved kabellegging kan deles på flere.