— Vi har god erfaring med at private driver rusomsorgen. Da kan ikke nødboliger være noe unntak, sier Tor Utsogn (Frp), leder av helse- og sosialstyret.

Neste uke vedtar helse- og sosialstyret å legge driften av nødboligene ut på anbud. Utsogn mener de da kan få et bedre tilbud enn det kommunen i dag driver i Marvika.

— Jeg tror den beste løsningen er at disse boligene ikke bare skal være et sted der du skal eksistere, men der du også skal få rusavvenning. Vi ønsker et strengere regime med større fokus på rusavvenning, sier Utsogn.

Private

Utsogn sier at så langt han kjenner til, er Drammen den eneste kommunen i landet som har lagt nødboliger ut på anbud.

I tillegg til at de nye aktørene skal overta driften, må de også finne et nytt sted til nødboligene. Rona kan da være et alternativ.

— Dette er et nytt konsept, men vi har lang tradisjon for at ideelle organisasjoner er inne på dette feltet, så det blir spennende å se om noen av dem er interessert, sier helse- og sosialdirektør Lars Dahlen.

Tor Utsogn mener frivillige organisasjoner som Kirkens Bymisjon, Filadelfia og Frelsesarmeen kan være aktuelle for å drive boligene. I tillegg nevner han private selskaper som drifter asylmottak.

Kritikk

Det er det borgerlige flertallet i bystyret (KrF, Pensjonistpartiet, Høyre og Frp) som har fått gjennom at nødboligene skal driftes av private.

Arbeiderpartiet er mot og mener det må være en oppgave for kommunen.

— I utgangspunktet er dette mennesker som har behov for gode offentlige tjenester. De har et enormt behov for sammensatte tjenester, og det å ha inn enda en aktør i samarbeidet mener vi ikke er positivt, sier Jannike Arnesen som sitter i helse- og sosialstyret.

Hun tror ikke det blir bedre tjenester av å la private overta.

— Jeg synes ikke noe om å drive profittenking på andres nød. Det er det offentliges ansvar å sørge for de som trenger fellesskapet aller mest, sier hun.

— Er du enig i at de som bor på boligene trenger behandling og ikke bare et sted å bo?

— Vi som politikere skal alltid være kritiske til det arbeidet de utfører. Men jeg har vært der og sett flere ganger, og meg bekjent så fungerer det bra i dag.

Tause

Fædrelandsvennen var onsdag i kontakt med noen av de som kan være aktuelle for å drive nødboligene. Hverken Frelsesarmeen eller Filadelfia Omsorgssenter ønsker å si noe om hvorvidt de kan tenke seg å legge inn et anbud.

Også selskapet Hero, som driver en rekke asylmottak i Norge, er tilbakeholdne.

— Dette vil jo være prosesser der vi ikke nødvendigvis sier i avisen hva vi vil gjøre. Umiddelbart hørtes det ut som noe som ikke ligger helt i vår gate, selv om vi følger med på det som blir anbudsutsatt, sier Tor Brekke, administrerende direktør i Hero.