Store styrker fra politiet søkte fredag kveld etter en ung mann som forsøkte å true til seg penger fra en huseier ved Stoa i Arendal.

Mannen utga seg for å være pengeinnsamler da han kom på døra til offeret, som var alene hjemme.

— Jeg lå på sofaen da det banket på. Mannen sa at han samlet inn penger til NHL. Jeg spurte hva det var for noe, og da han sa at det var foreningen for hjerte- og lungesyke sa jeg at det kunne jeg jo gi noe til, forteller den 46 år gamle mannen til Fædrelandsvennen.

- Virket desperat

Han gikk inn på kjøkkenet for å hente lommeboka. Da han kom tilbake, hadde mannen trukket fram en stor kniv.

— Han virket helt desperat, for å si det sånn. Han gikk mot meg med kniven, forteller 46-åringen.

Arendalitten lot seg imidlertid ikke skremme.

— Jeg burde heller gått inn. Men jeg ropte «du kan jo prøve deg å komme her og true meg med kniv», og forsøkte å ta tak i skulderen hans. Da skrek han, mistet kniven og løp alt han kunne, sier huseieren.

Delvis maskert

Mannen løp mot industriområdet på Stoa etter hendelsen. I om lag en time søkte politiet i området.

— Vi har avsluttet letingen i området uten funn. Nå blir det tradisjonell etterforskning med avhør og innhenting av vitneobservasjoner, opplyser operasjonsleder Martin Ugland ved Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen.

Operasjonslederen betegner episoden som et ransforsøk.

— Når han har ansiktet delvis tildekket og trekker fram en kniv, kaller jeg det et ransforsøk, sier Ugland.

- Ikke så redd

Ingen personer ble skadet, opplyser politiet. Kniven skal ha vært mellom 25 og 30 centimeter lang, etter det Fædrelandsvennen får opplyst.

— Jeg ringte politiet med en gang. De kom lynkjapt, forteller huseieren, som etterpå var skremt over det som hadde skjedd.

— Jeg var ikke så redd da han stod der. Men nå banker hjertet. Jeg er aldri blitt truet med kniv før, medgir han til Fædrelandsvennen.

- Har du sett vedkommende tidligere?

— Nei. Han var veldig blid og høflig til å begynne med, men da han stod der med kniven var han helt mørk i øynene. Nå hadde jeg kjent han igjen med en gang.

Sjekket førere

Politiet har ikke fått inn andre meldinger om «pengeinnsamleren», opplyser operasjonsleder Ugland.

Ifølge politiet er mannen mørkhudet. Han hadde på seg mørk jakke, mørke benklær og en hette knyttet delvis foran ansiktet.

Fem-seks politipatruljer ble sendt til området da meldingen om ransforsøket kom inn klokken 18.07. — Vi har undersøkt industriområdet og veier, samt kontrollert bilførere. Men han hadde alle muligheter for å komme seg unna på det store området, sier Ugland til Fædrelandsvennen.