— Hun har fortalt til meg at da hun fikk kofferten overlevert, gjorde hun sine undersøkelser med den uten å finne noe, sier hennes norske advokat Nils Grønås.

Tirsdag ettermiddag norsk tid skal kvinnen fra Lindesnes-regionen avgi rettslig forklaring i retten i hovedstaden Quito. Hun må deretter fortsatt sitte i varetekt fram til neste fredag, da er det nytt rettsmøte.

— Slik jeg har forstått det vil da påtalemyndigheten legge fram saken for retten slik de mener den står bevismessig. Retten vil da vurdere om saken holder til fortsatt fengsling og om det kreves mer etterforskning, sier Grønås.Han sier at ettersom hun ble tatt med 2,9 kilo kokain i kofferten, er det all grunn til å tro at det blir fortsatt fengsling.

Telefonsamtale

Han sier at han fikk en litt lengre telefonsamtale med henne mandag kveld. Han har også fått oversendt en del dokumenter fra Ecuador om saken.

— Jeg har derfor fått satt meg relativt godt inn i hva hun mener har skjedd, sier Grønås.Han sier at hun dro over til landet for å treffe en person hun var blitt kjent med på nettet. Denne personen møtte hun aldri. Derimot tok flere som mente å kjenne ham kontakt med henne.

— Så har hun fått denne kofferten full av spanske dokumenter som hun ble bedt om å ta til London, sier Grønås.

- Ikke ulovlig

Han sier hun ikke oppfattet innholdet som noe ulovlig.

— Det er lett for oss å sitte i etterkant og mene at hun var naiv, sier advokaten.

Narkotikaen viste seg å være gjemt i sideveggene i kofferten.Reiseplanen hennes viser at hun skulle fra Quito til Madrid og deretter til London. Ifølge VG viser billettene at hun deretter skulle tilbake til Madrid.

— Hun har sagt til meg at hun var på vei hjem til Norge. At hun muligens skulle en omvei via Madrid har jeg ikke fått snakket med henne om, sier Grønås.

Han vil ikke si noe nå om hvem som betalte billetten hennes til og fra Ecuador.

- Ble rundlurt

Han sier at han etter å ha snakket med henne og lest dokumentene ikke er det minste i tvil om at hun er rundlurt av personer som driver med organisert kriminalitet.

VG skriver at hun lever under tøffe forhold i kvinnefengslet. Sønnen (26) sier til avisa at fengslet er skittent, at det lukter avføring og urin og at de delvis måtte subbe i vann da han og hans tante besøkte kvinnen mandag kveld norsk tid.

— En fengselsbetjent hadde sagt til henne at hun kom til å bli sittende der i minst åtte år, sier han til VG.

Hun deler celle med tre andre personer.

Får tolk

Grønås sier han har gitt sin klient råd om å være helt sikkert på at tolken hun får under rettsmøtet senere i dag forstår henne og at hun forstår vedkommende.

— Hun er ikke så sterk i engelsk, så det blir nok en utfordring, sier Grønås.

Han sier at det kan være datoen for selve rettssaken kommer neste fredag. Til VG sier Marcelo Almeida Zúñiga ved det norske konsulatet at det kan gå et helt år før kvinnen får sin dom.

Først da kan hun eventuelt søke om soningsoverføring til Norge.