SØGNE: — Ballen ligger fortsatt i Søgne. Men gjør de om sitt vedtak og vil gå i forhandlinger om K3, går det ett minutt, så er ballen i gang!

Uttalelsen fra Songdalen-ordfører Johnny Greibesland (Sp) falt på det felles formannskapsmøtet mellom de to nabokommunene i Søgne onsdag.

Songdalen-politikerne gjorde det tindrende klart at de er mer enn villige til å gå i dialog om et kommunefellesskap bestående av Søgne, Songdalen og Kristiansand, det såkalte K3-alternativet.

Tidligere på dagen var ordførerne i Knutepunkt sør samlet for å si sitt om tvangssammenslåinger.

- Et naturlig knutepunkt

Tirsdag meldte nyhetsnettstedet N247at leder Trond Reitan i Søgne Høyre vil sette seg ved forhandlingsbordet, på bakgrunn av fylkesmannens signaler om mulige tvangssammenslåinger.

Tom Løchen, som representerer Høyre i formannskapet, mener det er et riktig og modig valg.

Høyres Tom Løchen har gjennom hele prosessen med kommunereformarbeidet vært tilhenger av K5. Han mener fylkesmannens Agder-kart skaper en ny situasjon, og mener det er riktig å gå i forhandlinger om en avtale med Songdalen og Kristiansand. Foto: Janne Birgitte Prestvold

— Absolutt. Det er mye bedre å sitte i førersetet enn å ligge bak i bagasjerommet og se hvor vi havner, sier han. - Det er riktig at dette blir diskutert nå. Fylkesmannen er veldig klar på at om ikke det blir K5, så blir det K3. Det tror jeg Stortinget vil følge. Når både Kristiansand og Songdalen har sagt ja, utgjør de tre kommunene et naturlig knutepunkt, sier Løchen.

- Hva med folket som stemte imot?

— Vi har ikke snakket om K3. Nå må vi se hva som er mulig å komme til enighet om, som er bra for Søgnes innbyggere. Vi har ikke diskutert dette i gruppa, prosessen starter nå, fremholder Løchen.

De har bare ventet på en mulighet til å dolke sitt eget vedtak.

Venter på initiativ

KrFs Torfinn Kleivset, som stemte imot kommunesammenslåing i kommunestyret i juni, er enig i at fylkesmannens Agder-kart har skapt en ny situasjon.

— Jeg har hele tiden vært for en sammenslåing, men KrF valgte å følge folkeavstemningen. Når vi nå ser en modig fylkesmann, forandrer situasjonen seg, mener Kleivset.

— Når også stortingspolitikere sier at K3 er noe de kan tenke seg, kan vi ikke bare sitte stille i vogna og godta det som kommer. Da må vi hive oss med, sier Kleivset.

Søgnes ordfører Astrid Hilde (Ap) gjorde det klart at hun ikke ville ta noe initiativ for K3.

Kommunestyret i Søgne 22. juni 2016. Med et flertall på 16 mot 11 stemmer gikk politikerne inn for å parkere alt videre arbeid med kommunereformen. Foto: Janne Birgitte Prestvold

— Hvis dere ønsker forhandlinger, må dere komme med et forslag. Jeg kan sette saken på dagsorden, men et initiativ kommer ikke fra meg, slo hun fast.

Songdalen har vedtatt at de vil i forhandlinger med Kristiansand hvis Søgne er med.

Jan Erik Tønnesland fra Songdalen Ap hadde hastverk:

— Dette er så viktig at vi må komme i gang nå!

— Vi må ha en runde i partiet først, sa Tom Løchen.

— Da skjer det ikke noe før Søgne Høyre tar et initiativ, konstaterte Hilde.

- Et vedtak er et vedtak

Lajla Elefskaas i Nei til K5 freste mot politikerne som vil ha kommunereformen på dagsorden igjen.

— Herregud, for noen ryggrader!

— De har bare ventet på en mulighet til å dolke sitt eget vedtak, utbrøt Elefskaas, med klar adresse til Søgne-politikerne som vil ha sammenslåingssaken på dagsorden igjen.

Tom Løchen fikk så hatten passet for sitt standpunkt av Lajla Elefskaas i Nei til K5. – Herregud, for en ryggrad, smalt det fra Elefskaas. Foto: Janne Birgitte Prestvold

— Et vedtak er et vedtak. Det de holder på med nå, er bare skremmeskudd om at det blir K5 eller K3. Fylkesmannens innstilling forandrer ikke noe på det kommunestyret vedtok 22. juni, understreker hun. Elefskaas har ingen tro på at Stortinget vil drive med tvangssammenslåing.

— Det er et valg til høsten. Jeg vil gjerne se de partiene som tør å gjennomføre kommunereformen med tvang. Da er det mange som kommer under sperregrensa som ikke hadde tenkt seg det, mener hun.