For første gang sitter Vennesla-politikere og Iveland-politikere i et offisielt møte for å snakke om mulig sammenslåing av de to kommunene. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

Aagesen var klar da han kom til det lukkede «samtalemøtet» mellom de politiske toppene i de to nabokommunene tirsdag klokka 13.30. Ordet «forhandlinger» er tabu å bruke om denne prosessen i Iveland.

For første gang sitter Vennesla-politikere og Iveland-politikere i et offisielt møte for å snakke om mulig sammenslåing av de to kommunene. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

Likevel er møtet historisk. Det er første gang de to kommunenes toppolitikere møtes til reelle samtaler eller forhandlinger om sammenslåing.

Tvang

— Vårt program sier at vi ikke vil ha kommunesammenslåing før vi må. Derfor er vi i dialog med Vennesla av to grunner. Fortsetter vi som to kommuner vil det kreve utstrakt samarbeid. Det må vi snakke om. Vi kan også oppleve at vi blir tvunget til sammenslåing. Det må vi også snakke om, sa Aagesen.

Derfor må vi også ha dialog om sammenslåing og hva vi da ser for oss.

Han vant valget i Iveland på KrFs kraftige motstand mot å endre kommunegrenser. Likevel vil han ikke helt avvise muligheten.

— Vi kan bli tvunget. Det kan skje av økonomiske årsaker eller av oppgaver vi pålegges. Derfor må vi også ha dialog om sammenslåing og hva vi da ser for oss, sa Aagesen og konkluderte med at alle bare må vente og se hvor dette ender.

- Endelig

I Ivelands samtaleutvalg sitter også ordfører Gro-Anita Mykjåland (Sp) og varaordfører Sig Tove Aasen (Ap).

Sistnevnte er åpen for sammenslåing og konkluderte slik: - Jeg er glad vi endelig er kommet så langt at vi kan sitte her.

Mykjåland sa at hun er opptatt av å se hva som kan skapes og at samtalene med Vennesla må ende i noe hun kan legge fram for innbyggerne i Iveland.

Mykjåland har vært innstilt på å forhandle om sammenslåing, men bruker nå ordene «dialog» og «samtale» siden flertallet i kommunestyret krever det.

— Skal vi slås sammen har vi bare tiden og veien. Det må avgjøres innen juli, sa hun.

Mitt sinn er åpent. Det eneste jeg kan si klart nå er at vi begynner med en prat og at vi skal ha flere møter.

Ballen hos Iveland

Venndølene bruker ordet «forhandlingsutvalg» og stiller med ordfører Torhild Bransdal (KrF), varaordfører Berit Kittelsen (Ap) og fra opposisjonen: Frps Alexander Etsy Jensen.

Bransdal og Kittelsen sier de er åpne, romslige og lydhøre. De vil ikke gå med på at Iveland avgjør saken alene. Samtidig sier de at når de har krevet romslighet av andre, skal de vise det selv.

— For meg ligger ballen hos Iveland, sa Berit Kittelsen.

— Mitt sinn er åpent. Det eneste jeg kan si klart nå er at vi begynner med en prat og at vi skal ha flere møter, sa Bransdal.

Bransdal ville ha lukket møte for lettere å kunne snakke fritt.