Totalt er det satt av 15 millioner kroner til de fem største byene, og Kristiansand er sikret minst tre millioner.

— Svært gledelig! Dette blir kjærkomne penger som skal brukes på en god måte, sier Agders politimester Kirsten Lindeberg til Fædrelandsvennen.

Fredag hadde hun ikke selv fått nyheten, men stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) bekrefter at dette ligger inne i budsjettforliket for 2015:

— Vi er veldig fornøyd med at vi fikk inn 15 millioner i friske penger til å bekjempe det som er vår tids slaveri, sier Ropstad til Fædrelandsvennen.

Seks rumenere i alderen 20 til 46 år ble i juli 2012 dømt i Bergen tingrett for menneskehandel av fire mindreårige barn fra 13-17 år. Forsvarer for denne kvinnen var Carl-Christian Grythe Hoff. Saken vakte stor oppmerksomhet i en reportasje på Lørdagsrevyen i januar 2013. Foto: Amundsen, Paul Sigve

Les også:

Suksess i Bergen

I dag er det bare Bergen som har en egen enhet som jobber spesielt med menneskehandel, etter at Hordaland politidistrikt etablerte gruppen EXIT i 2009. Resultatet har blitt intensivert jakt på bakmenn, og av de 30 rettskraftige dommene om menneskehandel som foreligger på landsbasis, er 15 fra Bergen.

— Det er ingen tvil om at suksessen i Bergen ligger i hvordan vi har organisert oss. Vi har systematisk bygget opp og samlet og kompetanse i én slagferdig enhet underlagt Seksjon for organisert kriminalitet, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen til Fædrelandsvennen.

Christoffersen er påtaleansvarlig i EXIT-gruppen, og har vært med helt siden starten.

— Bakgrunnen var iverksettelsen av sexkjøpsloven. Politimesteren nedsatte da et utvalg som konkluderte med at det mest effektive måten å kjempe menneskehandel, hallikvirksomhet og sexkjøp på, ville være å etablere en egen enhet der politijurister og etterforskere jobber sammen, forteller han.

Dømt romkvinne

Siden er gruppen utvidet til også å omfatte kriminologer, og EXIT har de siste årene jobbet med spesielt fokus på barn som utnyttes gjennom vinningskriminalitet, tigging og prostitusjon.Spesielt kjent er saken om en 38-årig romkvinne som i 2012 ble dømt i Bergen tingrett. Lørdagsrevyen laget i januar 2013 en reportasje om kvinnen uten å gjøre oppmerksom på at hun var dømt for grov menneskehandel med egne barn og medvirkning til voldtekt av egen datter. NRK ble felt for dette i Pressens Faglige Utvalg.

Les også:

Christoffersen sier denne saken har hatt en preventiv effekt:

— Både barnevernet og utekontakten melder at det er langt mindre av denne type virksomhet, sier han.

Sosial dumping

Men menneskehandel skjer på flere områder enn sexhandel og tigging:

— Vi jobber nå med en stor sak som gjelder arbeidsmarkedskriminalitet i rengjøringsbransjen. Dette ligger i grenseland mellom menneskehandel og sosial dumping, og her tror jeg det er store mørketall, sier Christoffersen.

Politimester Kirsten Lindeberg kan foreløpig ikke si hvordan menneskehandel-gruppen vil bli organisert i Kristiansand:

— Først må vi få formell beskjed om at midlene kommer. Men vi har signalisert at vi ønsker økt fokus på organisert kriminalitet og menneskehandel, og dersom vi nå får anledning til å styrke bemanningen, vil det være helt i tråd med våre prioriteringer, sier hun.

Kulturell kompetanse

EXIT-gruppen i Bergen startet med to faste jurister og to etterforskere i tillegg til en prosjektleder, men er nå utvidet med ytterligere to etterforskere og en kriminolog.

— Vi har lykkes med de sakene vi har tatt tak i, fordi vi har bygget opp kunnskap om hva vi skal se etter, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen.

I utnyttelsen av nigerianske prostituerte ser vi for eksempel store innslag av woodoo i måten bakmennene kontrollerer ofrene på

Og det krever blant annet tverrkulturell forståelse:

— For å forstå bevis i en kulturell kontekst kreves kompetanse og erfaring. I utnyttelsen av nigerianske prostituerte ser vi for eksempel store innslag av woodoo i måten bakmennene kontrollerer ofrene på. Det er også gjerne et trusselregime mot ofrenes familie i hjemlandet, sier han.

For å sikre bevis, samarbeider EXIT-gruppen også med politi og påtalemyndigheter i andre land.

Tar vare på ofrene

I Bergen trer et eget tverretatlig team i kraft med en gang et mulig offer for menneskehandel identifiseres.

— Vi har etablert et veldig godt samarbeid med Bergen kommune for å følge opp ofrene, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen.

— Det er et operativt, tverrfaglig team som styres via Utekontakten, og som trer sammen på kort varsel for å legge planer for oppfølging av den enkelte, sier han.

Politiadvokat og etterforskere fra Exit-gruppen er fast representert i teamet, og de trekker veksler på fagpersonell fra flere kommunale etater:

— Hvem som sitter i de enkelte teamene kan variere avhengig av offerets alder og situasjon. Barnevernet stiller når offeret er under 18 år, og er de eldre, kan NAV kobles inn der det er nødvendig for å sikre dem skjermede boliger, sier Christoffersen.