Fyrverkeriet er igang. Foto: Kjartan Bjelland
_55Y4611.jpg Foto: Kjartan Bjelland
_55Y4674.jpg Foto: Kjartan Bjelland
_55Y4820.jpg Foto: Kjartan Bjelland
_55Y4813.jpg Foto: Kjartan Bjelland
_55Y4677.jpg Foto: Kjartan Bjelland
Stor publikumstilstrømning til Søgne. Foto: Kjartan Bjelland
Fyrverkeri 3.jpg Foto: Torbjørn Witzøe
Ordfører Åse R. Severinsen Foto: Kjartan Bjelland
Mens de ventet på verdens største fyrverkeri hygget søgnefolk seg med julegrantenning og variert underholdning på Tangvall. Foto: Kjartan Bjelland
Mannskaper fra Kristiansand brann og redning Søgne demonstrerte hva som kan skje dersom en prøve å slukke en grytebrann med vann. Foto: Kjartan Bjelland

Den lille bygda var fylt til randen. De første anslagene går ut på at langt over 10.000 mennesker kom for å se på fyrverkeriet.

Så mye mennesker var kommet, at svært mange forsøkte å dra før fyrverkeriet var over, i håp om å slippe unna køene til kommunen. Uten at det hjalp.

Venter på avgjørelsen

Klokka 20.00 lørdag visste ennå ikke daglig leder Anders Sture i Svea Fyrverkerier om de hadde klart å sette ny verdensrekord.

Kravet for å sette verdensrekord var at det ble avfyrt mer enn 479.651 effekter, og at dette måtte vare sammenhengende i mer enn seks minutter. Mange av tilskuerne trodde at alt fyrverkeriet måtte avfyres i løpet av seks minutter, og begynte å lure på hva som hadde skjedd da fyrverkeriet varte og rakk i langt over en halv time.

-Vi må vente til det blir trygt for inspektørene å gå ut og telle over pallene for å sjekke hvor mye som har gått i lufta. Noe fyrverkeri har blitt stående ubrukt fordi tennmekanismen ble fuktig i regnet. Trepallene som fyrverkeriet stod fastmontert på tok fyr, noe som igjen bidro til at en del fyrverkeribatterier som ikke var blitt avfyrt, gikk i lufta noe senere, sier Anders Sture.

Les også: Kaos på veiene rundt Søgne

Tenner julegrana

Mens publikum ventet på det som skal bli verdens største fyrverkeri, ladet søgnefolk opp med tradisjonell tenning av julegrana.

Mens de ventet på verdens største fyrverkeri hygget søgnefolk seg med julegrantenning og variert underholdning på Tangvall. Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg ønsker dere alle en riktig god førjulstid. Mange har nok kommet hit for å oppleve fyrverkeriet, men først skal vi tenne lysene på dette flotte juletreet, sa ordfører Åse R. Severinsen.Duskregn utover dagen gjorde nok sitt til at de store folkemassene som var ventet i timene i forkant av fyrverkerioppskytingen, i alle tilfelle drøyde det med å innfinne seg på Tangvall. De som kom tidlig kunne imidlertid ta del i både konserter, variert sceneunderholdning, korpsmusikk og altså tenning av julegrana. Ordføreren brukte sin korte taletid til å ta de frammøtte med tilbake til tidlige tiders julefeiring. Før det var noe som het både adventskalender og juletrelys.

Oppskyting bak rådhuset

Et par timer før oppskytingen som var annonsert til klokka 18.00, begynte parkeringsplassene i nærheten av sentrum å fylles opp. Det kom stadig flere biler inn mot Tangvall.

De ivrigste gikk langs sperringene på det avsperrede jordet bak rådhuset, der fyrverkerioppskytingen skal foregå.

— Folk må bare komme i bil til Søgne, så skal vi nok finne parkeringsplass til dem. Klokken 16.00 var det en del ledige plasser igjen. Det er flere ledige plasser både ved Tangvall skole, Nygård skole og i Høllen Vest. Vi har mange parkeringsvakter som vil hjelpe bilistene, sier Thomas Dønnestad i Søgne Røde Kors Hjelpekorps.

Flammende oppvisning

Mannskaper fra Kristiansand brann og redning Søgne demonstrerte hva som kan skje dersom en prøve å slukke en grytebrann med vann. Foto: Kjartan Bjelland

Brannmester Enok Enoksen og hans kolleger i Kristiansand brann og redning Søgne, demonstrert hva folk ikke bør gjøre hjemme. Det ble blant annet kastet vann på en brennende smultgryte, og da sto flammene flere meter til værs.