KRISTIANSAND: Kona til avdøde Mahmoud Mohammadi har tilstått å ha drept ektemannen, opplyste politiet i Kristiansand på en pressekonferanse torsdag.

Den 54 år gamle sjubarnsmora kom med tilståelsen onsdag, etter å ha være varetektsfengslet i åtte uker.

— Kona har i avhør erkjent at det var hun som drepte ektemannen sin, opplyser Terje Kaddeberg Skaar, fungerende sjef for Felles kriminalenhet ved Agder politidistrikt.

Terje Kaddeberg Skaar, fungerende sjef for Felles kriminalenhet ved Agder politidistrikt. Foto: Eivind Kristensen

63 år gamle Mohammadi ble funnet drept i sin bolig på Hånes i Kristiansand fredag 26. februar. Kona har tidligere nektet befatning med drapet.— Tilståelsen er i tråd med det øvrige bevisbildet som politiet sitter på, sier Kaddeberg Skaar.

Politiet vil foreløpig ikke kommentere motivet for drapet. Kvinnen er siktet for forsettlig drap, men politiet sier siktelsen kan bli utvidet dersom de finner bevismessig grunnlag for det.

- Avdøde har vært utsatt for omfattende slagskader mot hodet. Jeg ønsker ikke å være konkret i hvilke gjenstander som er brukt, men det er gjort beslag som blir nærmere kriminalteknisk undersøkt, sier Kaddeberg Skaar.

— Vi har gjort noen interessante beslag som vi vil undersøke nærmere kriminalteknisk. Om vi da sitter med et drapsvåpen eller ikke vil vi komme tilbake til senere, sier han.

Skaar opplyser også at sønnen (35) er sjekket ut av saken. Han har hatt status som siktet fram til nå.

Mener mora er uskyldig

Kvinnens forsvarer, advokat Marthe Stabell, bekrefter at siktede på eget initiativ tok kontakt med politiet og kom med drapserkjennelsen i avhør onsdag.

- Hun er nå mest opptatt av at barna blir ivaretatt, sier Stabell.

Advokat Ivar Sveen er bistandsadvokat for sju av Mohammadis åtte barn. Ifølge han mener barna at mora fortsatt er uskyldig.

- Dette oppleves som fortvilende for barna. De mener mor er uskyldig. Mer ønsker jeg ikke å si, sier Sveen.

- Mener de at det ligger noe politisk bak?

— Jeg ønsker ikke å gi flere kommentarer enn at de mener hun ikke er skyldig.

- Ressurskrevende

Det ble tidlig spekulert i om drapet var politisk motivert. Mohammadi var politisk flyktning og kom til Norge fra Iran i 1998. I hjemlandet hadde han i flere tiår vært aktiv i Kurdistans demokratiske parti (KDP). Han var også en kjent leder for en militær gruppe innen Peshmerga-militsen. I Norge fortsatte han å jobbe for kurdernes sak.

Politiet har hatt et stort team som har jobbet med saken, inkludert bistand fra Kripos.

— Det har vært spesielt ressurskrevende fordi vi måtte legge opp til bred etterforskning hvor politiet måtte holde alle muligheter åpne, inklusiv det politiske sporet, sier Kaddeberg Skaar

Pågrepet for andre gang

Allerede dagen etter drapet ble kona sammen med sønnen pågrepet og siktet, men begge ble senere løslatt. I begynnelsen av april ble kona pågrepet på nytt.

Hun har hele tiden fastholdt sin uskyld og bedt om å bli løslatt.

Siste fengslingsmøte var 6. mai. Da ble kvinnen fengslet for ytterligere fire uker.

— Begrunnelsen er den samme som sist, at det er fare for bevisforspillelse, sa påtaleleder Terje Kaddeberg Skaar til Fædrelandsvennen.

- Ikke innbrudd

Da politiet ankom tomannsboligen på Hånes rundt klokka 23 fredag 26. februar, var kona og sønnen (35) til den drepte til stede. Ekteparet skal ha vært alene hjemme denne kvelden, men etter det Fædrelandsvennen kjenner til ringte moren til sønnen og ba ham komme til bopelen. Han skal så ha ringt politiet i bilen på vei bort til henne.

Åstedet er blitt beskrevet som «krevende». Samtidig har ikke etterforskningen avdekket tegn på at det har vært innbrudd i boligen.

Den 54 år gamle sjubarnsmoren har vært ilagt brev- og besøksforbud i de åtte ukene hun har sittet fengslet.

Mahmoud Mohammadi ble funnet drept i sin bolig på Hånes i Kristiansand fredag 26. februar.