I Agder er det flere kvinner som velger å være hjemme når barna er små og mer bruk av deltid.

— I utgangspunktet er ikke det et problem, det må være opptil hver enkelt familie hvordan de vil organisere seg. Andelen som velger å være hjemme er høyere på Sørlandet sammenlignet med resten av landet, og jeg har respekt for de valgene hver enkelt familie tar. Men samtidig mener jeg det er viktig for både kvinner og menn å delta i arbeidslivet, sier barne- og familieminister Solveig Horne.

Hun mener kvinnene må tenke gjennom konsekvensene når de velger å være mer hjemme og jobbe mindre.

— Det er bekymringsfullt hvis kvinnene blir hjemme i lengre perioder og ikke bare når barna er små. Den enkelte kvinnen må være klar over at det går ut over både lønn og pensjon.

Torsdag deltar hun på en debatt om likestilling under Arendalsuka. Der er temaet kvinners lave politiske deltakelse.

Trenger styring

Forsker May-Linda Magnussen ved Agderforskning deltar også på debatten med ministeren.

Hun er enig med Horne i at det ikke er et problem om en av foreldrene jobber redusert hvis det kun dreier seg om noen få år.

Men hun mener det trengs statlige virkemidler for å hindre at det kun er kvinner som tar dette valget.

— Det som ofte skjer når kvinner jobber redusert, er at de fortsetter med det. Strukturene blir satt tidlig og det har fort for å balle på seg slik at den som er hjemme blir vant til og flinkere og flinkeretil å gjøre den jobben som kreves der, mens den som er i jobb blir mer vant til og mer involvert i det som skjer der. Det blir en selvforsterkende effekt.

Bestemme selv

Solveig Horne har ikke planer om å innføre tiltak for at far skal slippe mer til hjemme.

— Er kvinner for dårlige til å slippe far til?

— Vi kan nok bli flinkere til å la far slippe til hjemme.

— Har det ikke noen uheldige konsekvenser at kvinnene er for dårlige til det?

— Jeg har tro på at familiene finner ut av det selv. Mor og far er likestilte omsorgspersoner og kan selv bestemme hvordan de vil fordele fellesdelen av foreldrepengeordningen.

Ny ordning

Regjeringen har redusert fedrekvoten og vil gjøre det lettere for far og mor å overføre sin kvote til den andre.

— Svekker dere ikke ordninger som kunne ha sluppet far mer til?

— Vi har allerede en av verdens beste ordninger og foreldrepermisjonen er kun for en kort periode. Fremdeles er ti uker forbeholdt mor og ti uker forbeholdt far. Denne regjeringen ønsker at familiene skal ha fleksibilitet til å fordele resten selv og far står selv fritt til å ta flere enn de ti ukene.

Magnussen mener regjeringens tiltak kan føre til flere hjemmeværende mødre og mer deltidsarbeid.

— Forskning viser at fedre ønsker kortere arbeidstid like ofte som mødre,men menn jobber oftere i miljøer der dette er mer uglesett. All kjønnsforskning viser at kjønnene ikke stiller likt og at man derfor ikke har full valgfrihet i utgangspunktet. Derfor vil det faktisk gi mer valgfrihet med noe statlig styring.