— Nå får vi et tipp-topp legesenter som vil øke beredskapen gjennom hele året, sier en fornøyd ordfører i Bykle, Jon Rolf Næss.

Legesenteret, som bygges på parkeringsplassen ved Hovden badeland, dimensjoneres for å betjene både lokalbefolkningen og hytteturistene.

— Utfordringen for helseberedskapen ligger i de store variasjonene i befolkningen her oppe. Fra 2. til 3. påskedag går befolkningen fra rundt 20.000 til cirka 900, forteller ordføreren.

Flere tjenester

Første etasje av legesenteret vil inneholde tre legekontorer, to akuttrom, ambulansemottak, røntgen, laboratorierom, resepsjon, venterom og observasjonsrom.

I andre etasje blir det helsestasjon, helsesøster, fysioterapi, og audiometrirom, i tillegg til diverse personalrom.

Planskisse av helsehuset, sett fra sør. Foto: Svensson sivilarkitekter

Totalt 25 millioner

Det skal brukes totalt 25 millioner kroner på legesenteret, men 3 av millionene går ifølge rådmann Tallak Hoslemo til beredskapsoppbygging.

Planskisse av helsehuset, sett fra øst. Foto: Svensson Sivilarkitekter

— Går strømmen skal man likevel ha vannbåren varme til skigymnaset, Fjellgardane skule og barnehage, grendehuset og det nye helsehuset, sier Hoslemo.Opprinnelig hadde kommunen før jul satt av 14 millioner kroner til prosjektet, men i kommunestyret 29. januar ble det vedtatt å øke rammen til 25 millioner, der ni av millionene hentes fra fond.

- For dårlig beredskap

I dag sendes de som har behov til legevakten i Bykle.

— Vi øker bemanningen i påska og har flere leger på vakt, deriblant to ortopeder som er spesialister på beinbrudd, forteller Næss, som innrømmer at det har vært for dårlig legeberedskap, særlig de siste årene.

— Vi er i den situasjonen at stadig flere hytteeiere bruker mer og mer tid på hytta. Når man da har krav på helsebehandling der man til enhver tid befinner seg, er det klart det blir noen utfordringer for Bykle som en turistkommune, sier Næss.

Utfordring for turistkommuner

Han viser til at en slik behandling er noe den enkelte kommune selv må dekke.

— Det følger ikke noen penger med dette, og jeg vet at andre turistkommuner som Tvedestrand og Lillesand har noen av de samme utfordringene som oss om sommeren. Vi har ikke noe system i Norge for denne utviklingen, og da blir det krevende for de enkelte kommunene, mener Næss.

Det nye helsehuset er planlagt ferdig til jul.