— Mange er syke er nå. Vi fikk en melding om et utbrudd ved et av sykehjemmene våre for kort tid siden, men det kom raskt under kontroll, sier Dagfinn Haar, kommuneoverlege i Kristiansand.

Omgangssyke forårsakes av noroviruset, og det er svært smittsomt. Kommuneoverlegen har et enkelt, men til gjengjeld et svært viktig råd for å unngå smitte.

— God håndhygiene er det aller viktigste. For de som tror det hjelper med sprit på hendene, så er ikke det riktig. Såpe og vann er det eneste som gjelder.

Hold barna hjemme

Personer som blir smittet vil ofte føle seg svært medtatt. Andre symptomer er kvalme, oppkast og diaré.

— Mange får også feber. Barn som blir syke, og som går i barnehage, bør holdes hjemme i 48 timer før de blir sendt i barnehagen igjen, forteller Haarr.

Han legger til at de voksne bør se an formen selv før de går tilbake på jobb.

— Man blir først og fremst smittet innenfor familiekretsen eller ved institusjoner. Voksne kan fint gå på jobb, så lenge man husker godt håndhygiene.

Han har inntrykk av at det har vært mindre utbrudd av omgangssyke ved institusjonene de siste årene.

God håndhygiene

Kommuneoverlege Dagfinn Haarr, oppfordrer folk til å være nøye med håndhygiene. Foto: Jon Anders Skau

— Vi ser jevnlig utbrudd ved sykehjemmene våre i Kristiansand, men mitt inntrykk er at det har vært mindre av dette de siste årene. De har fått gode rutiner, og det blir raskt satt i gang umiddelbare tiltak, forteller Haarr.At utbruddet ved et av sykehjemmene i Kristiansand raskt ble stoppet, er takket være gode tiltak rundt håndhygiene.

Har du andre råd for å unngå smitte?

— Nei, her må vi holde det enkelt. Grundig håndvask med såpe og vann er det beste rådet, og det er det som hjelper, sier kommuneoverlegen.

Hvordan smitter omgangssyke?

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) tar det 12-48 timer fra man blir smittet til man blir syk. Symptomene varer fra ett til tre døgn. Det er viktig å få i seg nok væske dersom man blir smittet.

Ved kraftige symptomer og tegn på dehydrering bør man kontakte lege.

Ifølge FHI kan smitte skje fra person til person (via uvaskede hender) og ved kontakt med forurensede flater, som dørhåndtak og vannkraner. I tillegg kan man bli smittet via dråper som dannes ved oppkast, som andre puster inn.

Personer i alle aldersgrupper kan bli rammet av norovirus.