KRISTIANSAND: — Folk bør passe på å ha litt snop i beredskap, sier Bård Austad til fvn.no og ler.

Svaret fra stabssjefen i Agder politidistrikt kommer etter at fvn.no har spurt hvilke råd han har til folk som planlegger å feire halloween i helgen. Mange utkledde barn og unge velger å gå på dørene til folk og be om «knep eller knask», og beboeren kan dermed risikere og bli utsatt for en liten spøk om vedkommende ikke har «knask» å gi.

— Som foreldre bør man passe på at barna ikke går for langt. Men det er lov å ha det morsomt. Det er bare å bruke sunn fornuft, ikke la ting gå for langt eller gjøre skade på andre eller andres eiendom, sier Austad.

- Bare pøbelstreker

Austad var selv på jobb i halloween-helgen i fjor, da operasjonsleder Børge Steinsland uttalte at halloween-feiringen bare var pøbelstreker.

- Eggkasting, fyrverkeri og sprengte postkasser

— Vi ble litt overrasket i fjor, spesielt over pøbelstreker enkelte steder, medgir Austad, som etter hukommelsen sier at de fleste meldingene da kom fra Kristiansand og Arendal.

— Enkelte tror at når det kommer slike anledninger, kan de gjøre hva de vil. Noen tror for eksempel at nyttårsaften legitimerer at man kan skyte raketter etter naboen, legger han til.

Ingen ekstra bemanning

I fjor ble det listet opp en rekke pøbelstreker i halloween-helgen: Sprengte postkasser, raketter som ble skutt mot hus, søppeldunker som ble tømt, samt egg- og steinkasting mot busser.

Likevel setter ikke politiet inn ekstra ressurser denne helgen.

— Dette er en relativt ny skikk. Det er for nytt til at vi vokter oss så voldsomt særskilt. Men vi er oppmerksom på det, sier han.

— Ofte kan det være veldig variabelt. Vi kan av og til spør oss hvorfor det har vært mye å gjøre den ene helga vi har vært på jobb, mens det er motsatt andre helger. Det er noe annet med nyttårsaften. Da vet vi at mange skal feire og være i bevegelse. Mens halloween heldigvis har gått relativt stille for seg de siste årene, sier Austad.