KRISTIANSAND: — Hun ble oppført som et vitne i tingretten, men da fikk vi ikke tak i henne. I en ny sak vil det være naturlig å føre henne opp på vitnelisten, sier statsadvokat Petter Mandt til Fædrelandsvennen.

To av de fire som ble dømt i Oslo tingrett har bestemt seg for å anke dommen. Advokat Morten Furuholmen opplyste i går at han vil anke skyldsspørsmålet på vegne i sin klient, en 23 år gammel kvinne. Det betyr at saken vil bli behandlet med full vitne- og bevisførsel i lagmannsretten.

— Da starter vi på nytt i lagmannsretten. I denne saken, hvor strafferammen er mer enn seks år, blir det med jury, sier Mandt.

Les også: 23-åring anker Bolivia-dom

Én rettssak

Påtalemyndigheten vil vurdere ankespørsmålet for hver av de fem som sto tiltalt, uavhengig av forsvarernes anke. Saken vil uansett bli avgjort ved én ny hovedforhandling.

— Det vil være naturlig å kjøre saken samlet for alle sammen, sier Mandt.

Hvorvidt Høvåg-kvinnen blir en del av ankesaken avhenger av at påtalemyndigheten anker frifinnelsen.

Mandt vil ikke svare på hvilken betydning Brendemo Hagens vitnemål har for denne avgjørelsen.

— Det vil jeg ikke kommentere. Nå må vi lese dommen grundig, før vi bestemmer om dommen godtas eller ankes, sier Mandt, som ba om at Høvåg-kvinnen skulle dømmes til 6,5 års fengsel.

Les også: Håper tre års mareritt er over

Rømte fra fengsel

Brendemo Hagen ble sammen med Madeleine Rodriguez dømt til over ti års fengsel i Bolivia, etter at de ble tatt med flere kilo kokain på flyplassen i Cochabamba. Etter å ha blitt løslatt mot meldeplikt rømte Brendemo Hagen til Brasil, før hun nylig kom tilbake til Norge.

Under rettssaken mot 21-åringen fra Høvåg forklarte Rodriguez seg fra fengselet i Bolivia. Hun langet ut mot 21-åringen, som hun mente kjente til formålet med turen. Tingretten festet ikke lit til forklaringen og frikjente 21-åringen for anklagene om kokainsmugling.

Les også: Rodriguez sier Lillesand-kvinne løy om Spania-tur

På dette tidspunket var Brendemo Hagen på rømmen og utilgjengelig for påtalemyndigheten.

Vitneplikt

Det er noe uklart om Brendemo Hagen har vitneplikt i saken. Et vitne har rett til ikke å forklare seg i en straffesak dersom personen risikerer å inkriminere seg selv.

— Retten må dermed vurdere om dommen mot henne i Bolivia er rettskraftig, sier Mandt.

En rettskraftig dom innebærer at hun ikke kan straffes på nytt for det samme forholdet. Hun kan dermed forklare seg om kokainsmuglingen uten å risikere straffeforfølgelse.

21-åringen fra Høvåg fortalte i retten at det var Stina Brendemo Hagen som spurte henne om å være med på turen. I dommen la Oslo tingrett til grunn at 21-åringen stolte på Brendemo Hagen på grunn av den nære relasjonen mellom de to. Tingretten mente dette bidro til at 21-åringen ikke fattet mistanke til at formålet med turen var å smugle flere kilo kokain hjem til Norge.

Blir ikke pågrepet

Det er foreløpig ikke noe som tyder på at Brendemo Hagen vil bli pågrepet i Norge. Norge har ingen avtaler med Bolivia om soningsoverføring eller utlevering.

— Bolivianske myndigheter kan sende en begjæring om pågripelse. Det har de ikke gjort. En eventuell begjæring vil bli sendt til påtalemyndigheten og statsadvokaten må da vurdere om det er grunnlag for pågripelse, sier kommunikasjonssjef i Justisdepartementet, Gunnar A. Johansen.

— Nordmenn som rømmer fra en fengselsstraff i utlandet er dermed i prinisippet fri hvis de kommer seg hjem?

— Nei. Innen EU-området er det en europeisk arrestordre, sier Johansen.

— Men utenfor EU?

— Ja. Der man ikke har noen avtaler blir man ikke pågrepet, sier Johansen.