KRISTIANSAND: — Tidligere har de operert på bilannonsene. Der har vi iverksatt ganske mange tiltak som gjør at de nå ikke klarer å legge ut annonser. Nå gjør de det samme med «bolig til leie»-annonser, sier Lars Vinden, ansvarlig for forbrukersikkerhet i finn.no, til fvn.no.

Svindelen går ut på at noen legger ut annonser under «bolig til leie» for leiligheter som ikke eksisterer. På den måten håper de å få potensielle «leietakere» til å sende penger mot å få nøkkelen til leiligheten tilsendt i posten.

Bruker andres passord Falske annonser under «bolig til leie»-markedet ble første gang oppdaget i oktober. Vinden forteller at det i det siste har dukket opp et økende antall falske annonser på dette markedet og anslår at det har vært hundre falske annonser den siste måneden.

— Det gjelder annonser stort sett i byene, typisk Kristiansand, Trondheim og Oslo, sier Vinden.

Fvn.no har vært inne på fem annonser de siste to ukene under «Bolig til leie» i Kristiansand, som etter kort tid har blitt fjernet grunnet mistanke om svindelforsøk. De falske annonsene kjennetegnes ved at utleieboligens adresse ikke er oppgitt, kun postnummer, og det er ikke oppgitt kontaktperson eller telefonnummer til annonsøren. Ofte står det ingen beskrivende tekst om leilighetene, det er kun interiørbilder.

— De som legger ut annonsene lurer til seg brukernavn og passord fra andre annonsører. Dette har gjort det vanskelig for oss å stoppe, sier Vinden.

Nordmenn hjelper svindlerne

Ifølge Økokrim er det trolig organiserte kriminelle fra Nigeria bosatt forskjellige steder i verden som står bak.

— Vi tror det er dem. Noen av de får også norske ungdom til å legge ut falske annonser for seg, og så blir de lovt en Ipod eller Iphone for det, sier Anne Dybo, rådgiver i bedrageriteam hos Økokrim til fvn.no.

«Belønningen» kommer følgelig ikke, og ungdommene, som ifølge Dybo er fra 15 til 17 år, kontakter Økokrim for å fortelle at de ikke har fått premien.

— De forstår ikke at de er en del av en kriminell handling, sier Dybo.

Ifølge rådgiveren har dette skjedd flere ganger. Dersom noen har blitt svindlet, sender Økokrim informasjon til politiet i landet pengene er gått til.

— De er vanskelig å få tak i. Pengene er som regel sendt via Western Union til folk som har falsk identitet som lever i London eller andre steder med falsk ID. Vi sender informasjonen om de som er lurt til politiet i for eksempel London. De tar ikke enkeltsaker, men har prosjekter på gang som fører til at de tar en hel gjeng, sier Dybo.

Flere har latt seg lure

Både hun og Lars Vinden hos finn.no tror svindlerne legger inn én og én annonse.

— Vi tror de sitter og gjør dette manuelt. De må nemlig oppgi informasjon som må legges inn manuelt. De kan for eksempel kopiere tekst og bilder fra andre annonser eller nettsteder, sier Vinden.

Selv om man må være ganske aktiv for å bli svindlet, er det flere som har gått i fella.

— Dessverre har noen sendt penger, men det er ikke veldig mange. Så vidt meg bekjent er det under fem stykker, men vi vet bare om de som rapporterer inn til oss, sier Vinden.

Anne Dybo mener imidlertid det er flere enn som så.

— Det er en del som har blitt lurt, det er jo mange som trenger leilighet, sier hun.

Slik går svindlerne frem

Fvn.no kontaktet en av «utleierne» som hadde lagt ut en annonse for leilighet til leie i Kristiansand via e-post og fikk til svar at «utleieren» og kona begge arbeidet som plastiske kirurger i London og hadde kjøpt leiligheten som feriebolig. Men nå var kona gravid, og de ville derfor leie ut leiligheten. På grunn av travelt program hadde de ikke tid til å vise leiligheten, men de ville sende nøkkelen i posten mot depositum. E-posten var skrevet på engelsk, og det ble bedt om referanser på og beskrivelse av interesserte.

Les det første e-post-svaret fra svindleren her.

Les det andre e-post-svaret fra svindleren her.

Deretter sendte vi svar om at vi var interessert i leiligheten og ønsket å se flere bilder. Etter noen timer kom det svar tilbake om at «utleieren» hadde diskutert med sin kone og de var blitt enig om at undertegnede var «den perfekte leieboer» - selv uten noen referanser. Deretter ble det beskrevet steg for steg hvordan utveksling av nøkler og penger skulle skje. Depositum skulle betales på likt som nøkkelen til leiligheten ble sendt. Det ble foreslått å bruke Royal Mail fordi de hadde et sendeprogram nettopp for slike tilfeller. Nettsiden det ble henvist til, www.royal-mail.uk.pn, bruker samme logo som den ekte Royal Mail, www.royalmail.com.

(Artikkelen fortsetter under bildene.)

FALSK: Slik ser nettsiden til det falske postselskapet ut. Foto: Skjermdump
EKTE: Slik ser nettsiden til det ekte postselskapet ut. Foto: Skjermdump

Det lå også ved en lenke til «flere bilder av leiligheten» som var som tatt ut av et interiørmagasin og så helt annerledes ut enn bildene i annonsen. Leiligheten ble også nærmere beskrevet. Den var utstyrt med helt nye møbler, blant annet to LCD-tv-er, DVD-spiller, lydanlegg, kaffetrakter, vaskemaskin og så videre.

Gode råd

I høst la finn.no ut en advarsel (se til høyre under 6. oktober) mot slike svindelforsøk på nettsiden sin. Her ber finn.no folk være ekstra på vakt dersom:

  • Det ikke er mulig å avtale visning av leiligheten

  • Utleier befinner seg i utlandet, og henvender seg på engelsk eller gebrokkent norsk

  • Leiligheten annonseres med en leiepris langt under normal leie for den type leilighet

  • Utleier ber om forskuddsbetaling/depositum som skal betales til utlandet. Depositum bør alltid innbetales på en særskilt depositumskonto i en norsk bank, der verken uleier eller leietaker kan disponere pengene i leieperioden.

— Folk burde tenke seg om hvis det er snakk om å betale depositum til en person i utlandet for en leilighet de ikke har sett, råder Lars Vinden.

Her kan du lese gode råd fra Post- og Teletilsynet om sikker bruk av internett.

Dette er en av de falske annonsene for leilighet til leie i Kristiansand som ble publisert 2. januar. Foto: Skjermdump