KRISTIANSAND: Nå er det på tide høy tid å ha orden i sysakene. Manglende lys, slitte dekk og dårlig sikt er prioriterte mål når Utrykningspolitiet foretar sine mange kontroller fram mot jul.

Og det koster ikke å ha vinterutstyret i orden. Ikke minst går det på sikkerheten løs, men det svir også i lommeboken. Og UP-sjef Øystein Krogstad har haukeblikk på bilistene nå som vinteren har ankommet Sørlandet. Blir du stoppet i kontroll krever politiet at du har dekkene i orden, at du har skrapt samtlige vinduer fri for is og snø og at alle lysene på kjøretøyet er i orden. Slurver du med noe av dette, blir du fort noen kroner fattigere. I verste fall må du parkere bilen og ta i bruk fotgjengerfeltet. Og her er prislappen på ikke å være riktig forberedt:

Manglende lys på bilen: 2000 kroner.

Manglende renhold av vinduer og dårlig sikt: 2000 kroner.

Snø på biltaket som havner på frontruta under bilferden: 2000 kroner.

Sommerdekk eller slitte vinterdekk: Beløpet vil variere.

Ruller du fortsatt rundt på sommerdekk på denne årstiden kan du fort bli bedt om å ta beina fatt eller bli bøtelagt.

Godt veigrep

— Hvis vi stopper noen med sommerdekk på glatta kan vi gi kjøreforbud, men vi har ikke anledning til å reagere med forelegg med mindre det har oppstått en farlig situasjon. Men er du innblandet i et uhell på glatt føre og det viser seg at du ikke har hatt riktige dekk etter forholdene vil du kunne bli anmeldt og bøtelagt, sier Krogstad.

Forelegget vil variere ut fra sakens karakter. Summen vil bli satt av påtalemyndighetene. Og har du havnet i en trafikkfarlig situasjon med dårlige dekk, engasjerer også forsikringsselskapene seg. Det gjør de også dersom sikten var dårlig idet uhellet var ute.

God sikt

— Reglene er klinkende klar, alle skal ha god sikt når de starter å kjøre. Det betyr at frontvinduet og sidevinduene foran skal være fri for is og snø. Det gjelder også speilene. Tenk sikkerhet, skrap alle vinduer frie for is eller snø, slik at du får fri sikt gjennom alle vinduer, sier Øystein Krogstad, som oppfordrer bilister til å ta seg de ekstra minuttene det krever å fjerne snøen også fra biltaket.

Havner snøen på taket på vinduet mens du kjører og UP får øye på deg, er løpet kjørt:

Fulle lys

— Hvis du da får en halv meter med snø ned fra biltaket når du bremser i et kryss, ja, da får du 2000 kroner i bot. Da har du ikke lenger tilstrekkelig sikt, sier Krogstad, som også ønsker å redusere antallet med såkalte enøyde banditter. Det vil si kjøretøy med manglende lys.

— Det er noe vi kommer til å slå ned på hardt. Å kjøre rundt med manglende lys er så farlig at du fort kan ende opp som fotgjenger, sier Krogstad og lover en rekke kontroller på Sørlandet fram mot jul.

— Vi skal ha fullt trykk på dette nå framover, sier han.