HJEMME IGJEN: Lars Augustsson kunne mandag formiddag studere kartet over stedet der han et par timer tidligere ble heist ombord i redningshelikopteret. Foto: Torbj rn Witz e

FLEKKEFJORD: — Jeg er selvsagt takknemlig over at nesten 100 personer deltok i leteaksjonen, men samtidig er det jo litt flaut. Hadde jeg bare hatt strøm på mobilen så kunne jeg gitt beskjed om at jeg hadde fått tent et bål og ville klare å holde meg sånn noenlunde varm til det ble lyst, sier Lars Augustsson.

HJEMME IGJEN: Lars Augustsson kunne mandag formiddag studere kartet over stedet der han et par timer tidligere ble heist ombord i redningshelikopteret. Foto: Torbj rn Witz e

Det var ved 17-tiden søndag at 63-åringen ringte hjem til kona og fortalte at han hadde feilberegnet tida og var blitt overrasket av mørket på en heietur i området mellom Djuvik og Ståby i Flekkefjord. Det var det siste Solveig hørte fra mannen, og hun varslet politiet som organiserte en leteaksjon som i løpet av kvelden og natta involverte 100 mann og seks-sju redningshunder.

Helikopteret kunne på grunn av kraftig vind ikke settes inn i søket før klokka 09.00 mandag morgen. Da gikk det imidlertid ikke mange minuttene før Lars Augustsson ble funnet.

Så de som lette

— Jeg visste hele tiden sånn omtrent hvor jeg var, men da mørket kom ble det for farlig å ta seg fram i det svært ulendte terrenget med mange skrenter og stup. Et par ganger så jeg blålysene på et utrykningskjøretøy og hørte ropene til letemannskaper, men alle forsøk på å signalisere tilbake med lighter og rop var forgjeves, forteller 63-åringen.

Han var ikke kledd for en overnatting ute, og prøvde derfor å tenne et bål. Det var imidlertid ikke lett å få fyr på verken never eller våte småkvister, men klarte det til slutt ved å bruke snusboksen av plast som opptenningsbrikke. Resten av natta holdt han liv i bålet ved å kaste på einerbusker.

EFFEKTIV: Det tok ikke mange minuttene før mannskapet ombord i Sea King-redningshelikopteret oppdaget den savnede, og fikk fraktet ham trygd ned fra heieområdet på vestsiden av Vollesfjord i Flekkefjord. Foto: Torbj rn Witz e

Var ikke redd

— Jeg var aldri redd, og visste jeg skulle klare å komme meg ned fra heia på egen hånd når det bare ble lyst. Jeg var akkurat begynt å gå hjemover igjen da helikopteret kom over terrenget i lav høyde. Jeg vinket med jakka, og kort tid etter heiste de ned en mann og fikk meg om bord, sier Lars Augustsson.

Solveig deltok selv i letingen da hun fikk telefon om at mannen var funnet i god behold.

— Jeg er glad for å få ham hjem uskadet, og er selvsagt også takknemlig for alle som var med å lette. Nå får vi få oss litt søvn begge to, sier Solveig.

Lars Augustsson er ikke blitt redd for å gå på tur, men forsikrer at han heretter skal styre unna de mest ufremkommelige områdene.

Politiets innsatsleder Patrick Vollen bekrefter at stedet der det ble lett etter 63-åringen er svært vanskelig å ta seg fram i, og at hjelpemannskapene derfor hadde en vanskelig oppgave.

LYKKELIG SLUTT: Svanhill Eilertsen Lervik i Flekkefjord Røde Kors Hjelpekorps følger Lars Augustsson bort fra helikopteret som klokka 09.30 mandag fant ham og fraktet ham ned fra heia. Foto: Torbj rn Witz e

Lettet letemannskap

En av de som deltok i leteaksjonen gjennom hele natten var Svanhill Eilertsen Lervik i Flekkefjord Røde Kors Hjelpekorps. Hun kjenner selv ekteparet Augustsson godt, og var den som tok imot den savnede da han kom ut av helikopteret.

— Han var nok kald, men hadde ikke behov eller noe ønske om å oppsøke legevakt. Ellers luktet det skikkelig bål av ham, sier Svanhill Eilertsen Lervik og ler.