STORE SKADER: Varebilen fikk store skader i det kraftige sammenstøtet. Foto: Jon Anders Møllen
KØ: Det oppstod lange køer i begge retninger på E 39. Tyngre kjøretøy kunne ikke kjøre om gamleveien, og mange ble derfor stående i påvente av at veien skulle åpnes. Foto: Tore-André Baardsen
e-39 ulykke7.jpg Foto: Tore-André Baardsen
FRONTKOLLISJON: Også vogntoget fikk store skader i frontkollisjonen. Foto: Jon Anders Møllen
FRONTKOLLISJON: Et vogntog og en personbil har kollidert på E 39 i Søgne. Foto: Henrik Ihme

SØGNE: Ulykken skjedde på E 39 på Kleplandsletta, like øst for Tangvall. Politiet ble varslet klokken 20.24. — En person er bekreftet omkommet. Vedkommende satt i varebilen, sier politiets innsatsleder, Øystein Homme, til Fædrelandsvennen på ulykkesstedet.

Enorme krefter

Mannen ble bekreftet omkommet på stedet av lege. Politiet kjente tirsdag kveld ikke identiteten til den omkomne.

Føreren av vogntoget skal være fysisk uskadet etter hendelsen, men han ble brakt til legevakt for oppfølging og rutinemessig blodprøve. Ved 23-tiden tirsdag opplyste politiet at vogntogsjåføren får beholde førerkortet.

STORE SKADER: Varebilen fikk store skader i det kraftige sammenstøtet. Foto: Jon Anders Møllen

Politiet vil foreløpig ikke si noe om hvordan ulykken skal ha skjedd. Men skader på kjøretøyene viser at varebilen har truffet vogntoget i fronten på venstre side. Sammenstøtet var så kraftig at motoren i varebilen ble røsket ut av panseret og lå et stykke unna bilen. — Vi har ikke kjennskap til hvem som har kommet over i feil kjørefelt og hva dette skyldes, sier Homme.

Funnet utenfor veibanen

Flere vitner kan ha sett kollisjonen. En kvinne satt tirsdag kveld i avhør ved Søgne og Songdalen lensmannskontor. Politiet vil foreløpig ikke si hva vitner har forklart.

Fædrelandsvennen snakket med en vogntogsjåfør som kom som nummer fire etter ulykkestraileren.

Han hjalp til på ulykkesstedet og kunne fortelle at den omkomne ble funnet utenfor veibanen ned mot Søgneelva.

FRONTKOLLISJON: Også vogntoget fikk store skader i frontkollisjonen. Foto: Jon Anders Møllen

Det var en stund uklart om flere personer var involvert i ulykken. Brannvesenet søkte derfor med varmesøkende kamera ned mot elva.Store styrker fra nødetatene ble sendt til ulykkesstedet. Ambulanser, brannvesenet, flere politipatruljer og luftambulansen ble kalt ut. Politiet bekreftet raskt at det dreide seg om en alvorlig ulykke.

Krimteknikere samt mannskaper fra Statens vegvesens ulykkeskommisjon jobbet sent tirsdag kveld med åstedsundersøkelser. Knust glass og andre bildeler lå spredd over et stort område.

Lange køer

Ulykken skjedde bare hundre meter vest for en strekning med midtdeler.

Det oppstod lange køer i begge retninger på E 39. Veien var lenge stengt ved Brennåsen i øst og Tangvall i vest. Klokken 00.36 opplyste politiet at veien var åpnet i ett kjørefelt og at trafikken ble dirigert manuelt. Politiet opplyste samtidig at de tok sikte på at veien ble gjenåpnet i begge kjørefelt i løpet av natt til onsdag.

— Det har vært problemer med å få fjernet vogntoget fordi bremsene er blokkert, sa operasjonsleder Øystein Andersen til Fædrelandsvennen.

Personbiler ble ledet om den gamle europaveien mellom Tangvall og Brennåsen, mens tyngre kjøretøy måtte kjøre nordover for å komme forbi ulykkesstedet.