KRISTIANSAND: Da 18-åringen ble fremstilt for varetektsfengsling i Kristiansand tingrett torsdag formiddag, argumenterte 18-åringen og hans forsvarer sterkt for løslatelse, slik at gutten kan starte det siste året på videregående skole 15. august. Det argumentet var ikke tilstrekkelig for Kristiansand tingrett.

Utpressingen av Kristiansand-ordfører Arvid Grundekjøn ble gjennomført tirsdag 29. mai. Fredag 1. juni ble 18-åringen pågrepet, og varetektsfengslet mandag 4. juni. Han ble løslatt mandag 2. juli, og to uker senere ranet han sammen med en annen yngre gutt en kompis.

Gjentakelsesfare

I retten ble det fra guttens forsvarer hevdet at det ikke var noen gjentakelsesfare for straffbare handlinger, noe politiet nå hevdet var tilfelle.

I rettens avgjørelse heter det "lovens formulering er at fengsling antas påkrevd for å hindre" en ny straffbar handling. Det stilles følgelig strenge krav til bevisbyrden og det må foreligge sterk grad av sannsynlighetsovervekt for at siktede vil begå et nytt lovbrudd. Vurderingen må nødvendigvis – som ellers ved slike prognosevurderinger – bli skjønnsmessig.

Retten ikke beroliget

Det trekker i siktedes favør at han ikke tidligere er domfelt. Det er imidlertid avgjørende for retten at siktede, kort tid etter at han ble løslatt etter å ha vært fengslet i forbindelse med en utpressingssak, ifølge egen forklaring på ny begår et ran. Retten er heller ikke beroliget av siktedes uttalelser om at ranshandlingen ble begått nærmest som et tilfeldig innfall.

"Dette tyder tvert i mot på en manglende impulskontroll mot å begå alvorlig kriminalitet. Samlet tilsier dette en sterk sannsynlighetsovervekt for nye, alvorlige lovovertredelser", skriver dommerfullmektig Sølve Robstad i sin avgjørelse.

"Retten mener at fortsatt varetektsfengsling i 4 uker ikke er et uforholdsmessig inngrep, og at fortsatt fengsling er tilstrekkelig begrunnet, jf. straffeprosessloven § 170 a. Retten har ved denne vurderingen lagt vekt på siktedes livssituasjon vurdert opp mot alvorligheten i siktelsen og faren for at siktede skal begå nye tilsvarende straffbare handlinger. Påtalemyndighetens uttalte siktemål å holde siktede i varetekt frem til hovedforhandling som anslås til september 2012", heter det i kjennelsen.

Utsatt skolestart

I forbindelse med problemene knyttet til skolestart, sa politiadvokat Folke Åmlid i retten at 18-åringen må ta sikte på å starte tredje året på videregående skole høsten 2013, og ikke om to uker.

Også denne problematikken har retten tatt med i sin vurdering, og uttaler blant annet:

"Retten er enig i at det er uheldig og et viktig moment om fengslingen kan ødelegge for siktedes skolestart, men finner likevel at hensynet til å beskytte samfunnet for ny kriminalitet må veie tyngst i forholdsmessighetsvurderingen, særlig ut fra alvorligheten i siktelsene".

18-åringen blir dermed sittende i varetekt ut denne måneden.