Fullt: Over 700 elever fra videregåendeskoler i Agder deltok på forskningskonferansen. Foto: Martine Haug Nysether

KRISTIANSAND : Onsdag deltok over 700 elever fra de videregående skolene i Vest— og Aust-Agder på en ungdomsforskerkonferanse på Universitet i Agder. Konferansen markerte starten på vinterens Eilert Sundt-konkurranse, hvor ungdommene fra de videregående skolene i Agder skal forske på samfunnsfaglige problemstillinger på Sørlandet.

– Litt av poenget med konkurransen er at vi skal få det til å bli gøy å være god, og eleven hedres for det, forklarer prosjektleder Anne Ryen.

Flere til høyere utdanning

I tillegg til å hedre elevene, håper Ryen at konkurransen vil bidra til at flere elever fra Agder-fylkene ønsker å studere videre.

– Håpet er at en høyere andel skal velge høyere utdanning, slik at vi får flere kompetente arbeidstakere, understreker hun.

Haagen Hoppe og Frida Skindlo fra Arendal videregående skole synes det er gøy at skolen samarbeider med universitetet om en slik pris.

– Ved å lage en konkurranse ut av det, bidrar til at folk gjør sitt beste. På den måten får du også de beste resultatene, påpeker Hoppe.

– Pengene en bonus

I slutten av mars 2013 skal ungdommene levere inn sine bidrag, og premiene de konkurrerer om er på i alt 18 000 kroner. Eilert Sundt-prisen ble utdelt for andre gang i fjor, og da vant oppgaven om

Tiden etter angrepene - holdninger til straff og rettsstaten i etterkant av 22. juli hendelsene.

Bidraget elevene kan levere til konkurransen, er et skoleprosjekt som de vil få karakter på i skolen. Skindlo ble derfor overrakset når hun hørte at det var pengepremier inne i bildet.

– Jeg hadde tenkt å være med i konkurransen uansett, for jeg synes det virket interessant. Så pengene er en bonus, smiler hun.