KRISTIANSAND: Forsvarsadvokat Oscar Ihlebæk har en pågående form under straffesaken mot de to tiltalte i "Mongolssaken". Flere ganger har han bedt om at avgjørelser og synspunkter blir protokollert med sikte på at dette kan være ankegrunnlag om hans klient blir dømt.

Da han krysseksaminerte et vitne som ble utsatt for vold, ran og utpressing ble det uvanlig ampert i retten.

Nå stopper du

— Nei, nei, nei Ihlebæk....nå stopper du, sa tingrettsdommeren da advokaten eksaminerte en 19 år gammel gutt i vitneboksen. Ihlebæk var helt åpenbart i tvil om at vitnet snakket sant og ga klart uttrykk for dette da han fortalte om overfall, vold, ran, trusler og senere tyveri og trakassering på telefon.

Vitnet fortalte at han hadde varslet politiet om ranet han var utsatt for, men at det må ha vært misforståelser som førte til at saken ikke fulgt opp. Dette konstaterte Ihlebæk måtte være en tjenesteforsømmelse hos politiet i Kristiansand.

Da det kokte på det meste brøt tingrettsdommer Skranefjell inn og sa kontant at "nå velger retten å ta en pause. Før pausen hadde tingrettsdommeren advart Ihlebæk om at han stresset opp situasjonen under rettsforhandlingene. Etter pausen kom korreksen fra retten med klar beskjed om at advokaten måtte roe seg ned.

Ranet, truet og slått

Den 19 år gamle gutten ble overfalt, utsatt for vold gjennom slag og truet til en minibank der han måtte tømme kontoen sin angivelig fordi han skulle skylde penger til en annen person. Det haglet med drapstrusler, og etter ranet ble han utsatt for telefonterror i mange uker. Gutten har senere måttet flytte fra leiligheten. Nøklene til leiligheten ble stjålet, og leiligheten ble senere tømt for verdigjenstander. Passet til 19-åringen er senere funnet hos en av de to tiltalte.

19-åringen har ikke gjenkjent de to tiltalte som ranerne i fotokonfrontasjoner.

I forbindelse med ranet av 19-åringen fortalte en politihøyskolestudent i retten at en som var sammen med gutten som ble ranet har utpekt den eldste av de to tiltalte som en av de to gjerningspersonene.

Før 19-åringen kom inn i retten hadde aktørene en samtale med vitnet på gangen fordi han ønsket at de tiltalte ikke skulle være inne i retten da han forklarte seg. Avhøret strakk seg over et par timer.