ARENDAL: — Det hele var ganske merkelig. Vi var på møte i Arendal og direktøren gjorde rede for saken, og hvordan en har arbeidet for å legge tilrette for at sykehuset skulle kunne ta imot gaven slik at givers ønske om plassering i Arendal ble respektert, sier Guro Smith-Tønnessen, som er leder av Brukerutvalget ved SSHF.

Under møtet får sykehusdirektør Jan-Roger Olsen en sms, og Smith-Tønnesen forteller at en tydelig kunne se på ansiktet hans at innholdet ikke var positivt.

— Det kom som en bombe. Brukerutvalget representerer pasientene og vi hadde akkurat fått vite om hvilke muligheter roboten ga for bedre behandling av prostatakreft, fortsetter lederen.

Ringvirkninger

Hun legger til at roboten også ville hatt positive ringvirkninger for andre grupper, og understreker at det er pasientene som er de store taperne.

— Vi synes dette er et merkelig spill. Vi er skuffet og bedrøvet på vegne av pasientene. De fikk utsikter om en slik behandlingsmåte ved sitt nærsykehus, og så blir døren slått igjen. Det er helt utrolig at det går an å behandle pasienter sånn, mener Smith-Tønnesen.

Håper på løsning

I tillegg viser hun til at fagmiljøet har lagt ned mye arbeid for å finne en løsning, og sier hun håper at en kan gå en ny runde for å finne en løsning. Brukerutvalget har ikke vært i kontakt med Ole G. Ottersland etter at nyheten ble kjent.

— Tror du andre vil være med å bidra til en løsning?

— Det vet jeg ikke noe om. De som kan hoste opp 25 millioner kroner vokser ikke på trær.