— Etter et så overveldende nederlag, er det mulig hennes venner i politikken kunne gi henne et signal om å trekke seg av hensyn til familien, i stedet for å gå på et nederlag når nominasjonen er klar i høst. Men hvis hun ønsker å markere seg mot høyredreiningen i partiet, kan hun stå på til siste slutt, sier den kjente professoren og valgforskeren, Frank Aarebrot fra Bergen.

— Evige toer

— Dagrun Eriksen har vært den evige toer i KrF lenge, men hun er tross alt en rikspolitiker. Med Knut Arild Hareide som leder, så er vel også hennes sjanser for å rykke opp borte. Da tenker vel mange sørlendinger at det er bedre å ha en som kjenner alle, og kan holde på mandatet, sier Aarebrot.

— Det KrF gjør på Sørlandet minner om militærøvelser etter krigen. Da øvet man på at tyskerne skulle invadere Norge om igjen. For fire år siden utfordret Fremskrittspartiet voldsomt. Carl I. Hagen prøvde å sanke stemmer om ny Israel-politikk. Men nå er Frp på fallende kurs. Problemet er ikke akutt. Det er mer aktuelt å samarbeide med Høyre, et parti som ligner mer på det liberale KrF enn den konservative siden, sier Aarebrot.

Kamp om veistumper?

Han mener Dagrun Eriksen har vært rikspolitiker, og naturlig nok ikke har kunne vie så mye tid på sitt hjemfylke og hjemby.— Dette er et godt eksempel på hvorfor Sørlandet har problemer med å skaffe seg rikspolitikere. Da kan du nemlig ikke bare jobbe for de lokale sakene. Hun har kanskje ikke vært lydhør nok for delegasjon av brave sørlendinger som kommer til hovedstaden. I tillegg var hun tilfeldigvis leder av programkomiteen, og derfor måtte hun legge fram programmet. Det var enstemmig, men ganske liberalt, og fremsto trolig som provoserende for de konservative kreftene på Sørlandet. Men Vest-Agder er for lite til å få fram rikspolitikere. I Bergen er det ingen som klager over at Erna Solberg jobber for lite for veistumper i Bergen. Dessuten gjør delingen av Sørlandet i to fylker at Sørlandet ikke har råd til å ha rikspolitikere.

Kun snakk om å klare sperregrensen

Et valg av Hans Fredrik Grøvan er et skritt til Høyre, bort fra det professoren betegner som en mulighet til å vokse til gamle høyder.— Hvis det finnes en antikristiansandsstemning, kan hun kanskje ri på den og komme tilbake før Vest-Agders endelige nominasjonsmøte. Men hvis dette blir den endelig, er det ikke et valg som peker fremover, men et som peker tilbake mot kjernevelgerne. Husk at KrF aldri har fått mer stemmer enn under Valgerd Svarstad Haugland og Kjell Magne Bondevik, som står Eriksen nærmere. Nå vender sørlendingene ryggen til det som har vært en vinnende formel, og det er vel derfor Hareide kjemper for henne. Han ser dette, og han ser også at utdanningsnivået blir høyere og høyere på Sørlandet. Det er grenser for hvor konservativt man kan fremstå, når man har fått universitet, Kilden, og får mer preg av å være et regionsenter.

— Du er ganske hard mot dem som velger bort Dagrun Eriksen?

— KrF-erne på Sørlandet må gjøre som de vil. Nå går de for å trygge det ene mandatet. Da er ambisjonen å redde seg over sperregrensen, og ikke noe mer, sier Aarebrot.