HILSER: Astrid Karlsen fra Spangereid er på Elieser 6 for første gang, og predikant Arne W. Haugland hilser på. Foto: Roar Greipsland
STRØMMER PÅ: Elieser 6 har lagt til kai i Spangereid, og folk strømmer inn til møtet. Foto: Roar Greipsland
KAPTEIN: Harald Thorsen slapper av med en kopp kaffe i pausen. Sjømannstilværelsen på Elieser 6 er både hyggelig og rolig. Foto: Roar Greipsland
ER MED: Line Wårøy (5) er med på møte og basar. Foto: Roar Greipsland
BOK: De fineste gevinstene er på bok, og prisen er kr. 10 per nummer. Foto: Roar Greipsland
SERVERING: Lappene er ferdig stekt. Foto: Roar Greipsland
PAUSE: Gudrun Eliassen forsyner seg. På kveldsmøtet er det selvsagt kaffe og kaker, før basaren. Foto: Roar Greipsland
SANG: Husmor Tone Kallevåg, matros Arne Hansen og kaptein Harald Thorsen synger "Eliesersangen". Foto: Roar Greipsland
VÆRT FØR: Wenche Fjeldskår skjenker kaffe. Astrid og Erling Karlsen har vært på møter på en tidligere Elieser-båt, og syntes det var ekstra gøy å komme på båtmøte igjen. Foto: Roar Greipsland
KAPTEIN: Harald Thorsen skulle bare seile ei uke på Elieser 6. Nå har han vært der i tre år. Foto: Roar Greipsland
GAVER: I kompassrosa på veggen kan det legges gaver. Foto: Roar Greipsland

LINDESNES: — Noen ganger kommer det bare åtte-ti stykker, men vi har vært oppe i 200, smiler kaptein Harald Thorsen. Han har ført skipet som tilhører Den indre Sjømannsmisjon til kai i Spangereid. Her er det mange år siden sist Betelskipet har vært innom, og gleden er derfor stor hos mange.

Ekstra stas

— Jeg var på et av Elieser-skipene i ungdommen, så nå var det ekstra fint å komme på møte her igjen. Det er noe ekstra stas med å ha møte på en båt, smiler Erling Karlsen. Sammen med kona Astrid har han tatt turen ned til havna for å komme på møte og basar. Mannskapet synger "Eliesersangen", og de 38 fremmøtte synger med på refrenget. Stemningen er god, og på skipet er det nærmest en hjemmekoselig atmosfære. Husmor Tone Kallevåg har stekt lapper. Tone har vært sju år på Elieser 6, seiler på det åttende og er som resten av mannskapet en måned på og en måned av.

— Jeg liker ikke dårlig vær, og blir redd noen ganger. Da blir bønnemøtene mine ekstra lange, smiler Tone.

Kysten rundt

Elieser 6 er det sjette Betelskipet i rekken til Den norske Sjømannsmisjon. Fartøyet farter hele kysten fra Finnmark til svenskegrensen, og er inne i en rekke havner. Skipet er nettopp kommet fra Lillesand og Søgne. Etter Spangereid går turen videre til Farsund, Kvinesdal, Hidra og Flekkefjord før kursen settes videre vestover.

— Ofte ligger vi to døgn på hvert sted. På Skjervøy i Nord-Troms var vi ei uke. Flere ble frelst og da fortsatte vi møtene våre, smiler kaptein Thorsen. Flere steder i nord er skipet eneste møtelokale som finnes.

Gode gaver

Møteskipet får en rekke gaver, fra givere som vet å sette pris på Elieser 6. Da skipets hovedmotor måtte skiftes, ga en kar fra nord 330.000 kroner, en annen 100.000 kroner. Elieser kunne etter dugnad og gaver dra gjeldfri fra skipsverftet etter maskinbytte.

Ved kaia i Spangereid kommer lappene og kakene på bordet. Kaffe serveres og praten går unna. Mannskapet kommer med årene og det kjøpes i fleng. Mange vil bidra for fortsatt å holde Elieser 6 langs norskekysten. Gevinstene er alt fra hjemmestrikkede grytekluter til servietter og sjokolade. Små ting, men en takk for støtten til Den indre Sjømannsmisjon.