SØGNE: — De planene som foreligger for utbygging av vindkraft i landsdelen vår er helt ute av proporsjoner, sier fylkessekretær i naturvernforbundet i Vest-Agder, Peder Johan Pedersen.

Rasering

Mandag fortalte Fædrelandsvennen at Lista vindmøllepark står klar til bruk i løpet av oktober måned. 900 millioner kroner har det kostet å bygge anlegget som ligger i heiene over Lista.

— Dette anlegget er subsidiert med flere hundre millioner kroner av staten. Jeg gjør tidligere miljøvernminister Ola Borten Moes ord til mine. Dette er statssubsidiert naturrasering, sier Pedersen.

Frykter fremtiden

I forkant av at Lista vindmøllepark fikk konsesjon var Pedersen i miljøverndepartementet for å prøve å forhindre at planene ble gjennomført. Uten hell.

Nå frykter han at "demningen brister" når det gjelder å gi konsesjoner til varslede vindmølleanlegg i landsdelen.

— Vi har protestert mot et anlegg som er planlagt på Kvinesheia. Vi vet at det er planlagt et par anlegg i Aust-Agder, både på Bygland og i Birkeland. Når vi vet at det var ganske gode argumenter mot å gi konsesjon på Lista, må jeg si jeg frykter for hva som kommer andre steder på Sørlandet.

Biologisk mangfold

- Hva er det som er så galt med vindmølleanleggene?

— De aller fleste anleggene plasseres i mer eller mindre jomfruelige naturområder. De ligger mellom sjø og hei i områder med et rikt biologisk mangfold. Områdene blir totalt endevendt når disse gigantiske anleggene skal på plass, sier Pedersen.

Staten støtter vindkraftanlegg med penger gjennom selskapet Enova fordi det regnes som miljøvennlig og fornybar energi.

— Vi kjøper ikke den betegnelsen. Dette er kraft som bare går med i det store forbrukssluket, sier fylkessekretæren i naturvernforbundet.

RASERER: Fylkessekretær i naturvernforbundet i Vest-Agder, Peder Johan Pedersen, mener de svære vindmølleanleggene er lite miljøvennlige. Organisasjonen har protestert mot byggingen av et nytt anlegg på Kvinesheia.