FLEKKEFJORD: Etter modell fra Rogaland og Møre og Romsdal ønsker Høyre og Frp at det etableres et toppgymnas i fylket. Først og fremst et tilbud til realfagstudenter, men på sikt et tilbud om utvidet opplæring i en rekke fag.

— Vi har som mål å få dette til, men innså at vi ikke har flertall i fylkestinget per i dag, sier Frps Christian Eikeland og Høyres Benjamin Grønvold.

De fikk i stedet enstemmig igjennom i fylkestinget at rektorer ved videregående skoler skal få mulighet til å satse ekstra på elever som ønsker å ta realfag.

Færre tar realfag

Bakgrunn for at dette nå diskuteres er en rapport om realfagenes stilling i Vest-Agder-skolen. Rapporten er lagt fram for fylkespolitikerne. Der kommer det fram at andelen elever som tar realfag i Vest-Agder er synkende. Dette på tross av at behovet er større enn noen gang.

Matematikk er også det faget som har høyest andel elever med ikke bestått på eksamen.

— For oss er denne saken en stor og viktig næringssak, sa Eikeland i fylkestinget onsdag.

— Vi skryter av næringslivet på Sørlandet og de trenger ingeniører. Da må vi imøtekomme deres behov for dette, derfor er det så viktig med økt satsing på realfag, fortsatte han, og legger til at han ønsker økt satsing på matematikk og de flinke elevene.

Kun én nordmann søkte på ingeniørjobb

Han fremhevet at næringslivet i regionen må hente ingeniører fra hele verden, og i sakspapirene kommer det fram at sist Aker Solution søkte etter to ingeniører var det én nordmann på søkerlisten som telte 70 personer.

Det var Høyres Benjamin Grønvold som sto bak vedtaket som gir rektorene større mulighet til å satse på flinkere elever.

— Jeg ønsker gjerne et toppgymnas i fylket, men det får vi ikke til, sier Grønvold.

I flertallsgrupperingen gikk KrF imot et slikt forslag.

— Når vi ikke fikk det til er jeg glad for at det ble enighet om å satse mer på realfag og at vi gir rektorer økt handlingsrom. I framtiden ser jeg for meg at vi får skoler der den ene er svært dyktig på realfag, en annen på samfunnsfag og en tredje på språk. Det hadde betydd mer dybde og økt faglig kvalitet, mener Grønvold.