MANDAL: — Jeg trodde jeg var lenger ute, men så kom det to bølger og hev meg inn på grunna. Nå ligger vi rett og slett på stranda, sier kaptein på Hvaler, Kjetil Sanden.

Det var like etter klokken 20 at redningsskøyta ble sendt ut for å hjelpe en 37 fots seilbåt som hadde gått på grunn utenfor Sjøsanden. Begge fartøyene ble liggende bom fast.

Fiskebåt til unnsetning

Klokka 21.45 var en fiskebåt i ferd med å trekke redningsskøyta av grunna, men like etterpå ble det besluttet å vente på redningsskøyta Ægir som er på vei fra Farsund. Årsaken skal være at var for kraftig vind til at fiskebåten klarte oppgaven.

Like før klokka 22.30 var Ægir ankommet Sjøsanden for å bistå kollegene.

Mannskapet forsøkte først å redde seilbåten, men måtte etter hvert gi opp.

— Det kunne ikke nytte å dra den av, og vi har nå gitt opp. Den ene mannen som var om bord, er nå kommet i land. Han hadde på seg overlevelsesdrakt og vasset greit i land, sa Nils Reidar Kristensen ved 23-tiden.

Han er til vanlig kaptein på Hvaler, men ble mandag kveld tilkalt hjemme for å bistå.

- Gjorde et ærlig forsøk

Matros på Hvaler, Torbjørn Soteland, forteller at problemene oppsto da de skulle slepe seilbåten av grunna.

— Vi slepte for å dra den av, men fant ut at den lå for hardt på. Vi kuttet sleperen og to brottsjøer etterpå var det gjort. Vi gjorde hvert fall et ærlig forsøk, sier Soteland.

Det skal ikke være fare for at seilbåten eller Hvaler går ned og alle om bord på de to fartøyene skal være i god behold.

Gikk tørrskodd i land

Seilbåten ligger om lag 30 meter fra land, mens mannskapet på Hvaler kunne spasere tørrskodd på land.

— Han på seilbåten er nok litt stresset, men det går bra med ham og oss, sier kaptein Sanden.

Føreren av seilbåten, som var alene om bord, var ved 21.30-tiden fremdeles om bord på sin egen båt.

Fikk motorstopp

Seilbåtskipperen tok kontakt med politiet klokken 20.10 mandag kveld.

— Han opplyste at han hadde fått motorstopp ved innseilingen til Mandal. Vi satte ham i forbindelse med hovedredningssentralen, sier operasjonsleder Vidar Neset i Agder politidistrikt.

Hovedredningssentralen sendte dermed ut Hvaler for å bistå.

— Det er en seilbåt som har grunnstøtt ute ved Sjøsanden. Vi sendte ut redningsskøyta, men så fikk også de problemer og trengte hjelp. Vi har nå kontaktet redningsskøyta Ægir, som ligger i Farsund, for å hjelpe, opplyste hovedredningssentralen tidligere mandag kveld.