PANELET: Her er panelet som deltok i debatten i Buen onsdag kveld. F.v. Dag Refling og Espen Solum i Huseiernes Landsforbund, Lindesnes-ordfører Janne Fardal Kristoffersen, GE Healthcare-direktør Janne Gislefoss, Lyngdal-ordfører Ingunn Foss, regionsdirektør Jan Inge Tungesvik i KS og Mandal-ordfører Tore Askildsen. Foto: Jarle R. Martinsen

MANDAL: — Å innføre eiendomskatt i Mandal er som å gi narkotika til en narkoman. Det vil ikke bli noe bedre. Si meg, gjør du noe, Tore? Jobber du med å effektivisere kommunen slik jeg må i min bedrift, spurte en oppgitt næringslivsdriver Espen Regevik onsdag kveld.

Da var det trommet sammen til debatt om eiendomskatt i Buen. Mandal kommune står på nippet til å innføre skatten. Hvis ikke truer et underskudd på 132 millioner kroner de neste tre årene.

Mandal handel og serviceforening og Industriforeningen hadde invitert ordførerne i Mandal, Lyngdal og Lindesnes. I tillegg kom representanter fra Kommunens Sentralforbund, Huseiernes Landsforbund og NHO. Rundt hundre mandalitter kom også for å delta i debatten.

Ikke noe valg

Mange tok ordet, og her var ikke eiendomsskatt mye populært. Ordfører Tore Askildsen måtte forsvare sitt syn.

– Jeg er veldig imot skatten, men mener vi ikke har noe valg. Rammebetingelsene for kommunen er så endret at skal vi klare å oppfylle andre viktige saker, blant annet innen skole og helse, må skatten innføres, sa han.

PANELET: Her er panelet som deltok i debatten i Buen onsdag kveld. F.v. Dag Refling og Espen Solum i Huseiernes Landsforbund, Lindesnes-ordfører Janne Fardal Kristoffersen, GE Healthcare-direktør Janne Gislefoss, Lyngdal-ordfører Ingunn Foss, regionsdirektør Jan Inge Tungesvik i KS og Mandal-ordfører Tore Askildsen. Foto: Jarle R. Martinsen

En solid gruppe med bystyrerepresentanter hadde troppet opp i Buen, og mange av disse tok ordet. En av dem var Høyres Ole Guttorm Ihme. Han mente ordføreren bare sitter og venter på at rådmannen skal komme med eiendomsskatt-forslaget i neste budsjett.Reidar Torbjørnsen mente at måten bystyret har drevet økonomien på, er til å gråte av. – At momskompensasjonen er brukt til drift fremfor å betale gjeld, er jo ikke til å fatte. Nå kommer vi ikke utenom eiendomsskatt blant annet på grunn av dette, sa han til applaus fra salen.

Firedobling

Også Lindesnes-ordfører Janne Fardal Kristoffersen (H) ble hardt kjørt på at kommunen innførte eiendomsskatt i år. Blant annet hadde GE Healthcare-direktør Janne Gislefoss et innlegg der hun fortalte at deres fabrikkanlegg i 2005 ble taksert til 515 millioner kroner, mens man nå i siste runde er kommet til 1,8 milliarder kroner. Det betyr ni millioner kroner i eiendomsskatt for fabrikken.

– Taksten er altså nesten firedoblet for vår del. Vi kjemper hardt i en global konkurranse, samtidig som vi ønsker å ta vare på lokale arbeidsplasser. Men med en slik eiendomsskatt er det vanskelig, sa hun.

Det skjønte Kristoffersen godt, men hun påpekte at hun ikke har innflytelse på takseringen.

Hva det blir til med eiendomsskatten i Mandal er foreløpig uklart. Neste torsdag kommer rådmannen med sitt budsjettforslag.

– Etter det vil vi vurderer hva vi gjør, sia bystyrerepresentant Alf Erik Andersen (Frp).

Bør Mandal innføre eiendomsskatt?

<b>Jon Arne Sætre Skagestad:</b> – Alle andre muligheter må prøves før man tyr til eiendomsskatt. Det er mange kommuner i Norge som har eiendomsskatt, men som likevel sliter økonomisk. Det er altså ikke noen lett løsning politikerne kan ty til.

Jon Arne Sætre Skagestad:

— Alle andre muligheter må prøves før man tyr til eiendomsskatt. Det er mange kommuner i Norge som har eiendomsskatt, men som likevel sliter økonomisk. Det er altså ikke noen lett løsning politikerne kan ty til.

<b>Kjell Jørgensen: </b>– Som huseier vil jeg jo helst ikke ha skatten, selvsagt. Men må man, så må man. Jeg tror ikke politikerne vurderer dette av vond vilje. Blant annet ble de jo lurt i kjøpet av Heslandsheimen som måtte renoveres i etterkant og kostet mye mer.

Kjell Jørgensen:

— Som huseier vil jeg jo helst ikke ha skatten, selvsagt. Men må man, så må man. Jeg tror ikke politikerne vurderer dette av vond vilje. Blant annet ble de jo lurt i kjøpet av Heslandsheimen som måtte renoveres i etterkant og kostet mye mer.

<b>Ragnhild Jortveit: </b>– Nei, Mandal bør absolutt ikke innføre eiendomsskatt. Det er en sterkt usosial skatt som rammer de med lave inntekter. I stedet må kommunen effektivisere slik alle andre må i samme situasjon. Hvorfor ble Buen bygget uten at hotellbiten var på plass som skulle bidra til finansieringen?

Ragnhild Jortveit:

— Nei, Mandal bør absolutt ikke innføre eiendomsskatt. Det er en sterkt usosial skatt som rammer de med lave inntekter. I stedet må kommunen effektivisere slik alle andre må i samme situasjon. Hvorfor ble Buen bygget uten at hotellbiten var på plass som skulle bidra til finansieringen?

<b>Kjell Daasvatn:</b> – Jeg er absolutt ikke for eiendomsskatt, men innser at det kan være den eneste måten å redde kommuneøkonomien på. Samtidig har mange av investeringene som er gjort vært nødvendige. Byggingen av Buen var riktig, en kommune skal også være attraktiv å bo i.

Kjell Daasvatn:

— Jeg er absolutt ikke for eiendomsskatt, men innser at det kan være den eneste måten å redde kommuneøkonomien på. Samtidig har mange av investeringene som er gjort vært nødvendige. Byggingen av Buen var riktig, en kommune skal også være attraktiv å bo i.