EU fikk fredsprisen. Det bryr meg midt i ryggen. Thorbjørn Jagland kunne like gjerne annonsert E 18 som vinner.

Men det blir neppe fredelig når 503 millioner mennesker i de 27 medlemslandene skal dele prisen på snaue ti millioner kroner. Dem om det.

Jeg er langt mer opptatt av hvem i bygda som i år får Kulturprisen. Nyheten sprekker neste fredag.

I dag går startskuddet for vårt skrytearrangement — Kulturuka.

42 kulturelle begivenheter. Spennvidden er ekstrem – fra hjemmelagde komper på basaren på Øvrebø gamle prestegård til dagens norgespremiere på "James Bond – Skyfall".

Bare at vi får en norgespremiere på agenten som er mer kjent enn den proffselgende fotballagent Rune Hauge er oppsiktsvekkende. Akkurat det har aldri skjedd i 4700 Vennesla, og vi har hatt Bond-filmer siden Ursula Andress steg opp fra havet, iført en hvit bikini, i 1962. Det er ikke så mange år siden Bond-filmene kom til bygda omtrent ett år etter at de hadde hatt premiere i byen.

Justin Bieber-tilstander

For meg er høydepunktet selve "Kulturkvelden" med utdelingen av Kulturprisen – første gang delt ut i 1978 – til brødrene John, Magne og Harry Arntzen, Arthur Syvertsen og Olav Strandberg.

I fjor var det endelig dags for Kulturprisen til Tore Lunden. Det var like fortjent som Mor Teresa fikk Fredsprisen (1979). I over 50 år har Lunden fra Lunden drevet frivillig arbeid i skytterlaget, og mange omtaler han som "et enmanns sosialkontor". Dessuten er han en racer til å fortelle fiskehistorier....

Den store publikumsmagneten i Kulturuka er imidlertid "Populærkonserten" tirsdag i Filadelfia – stinn brakke – 1100 billetter rives bort.Der er det omtrent like vanskelig å få billett som til en konsert med Justin Bieber. Dette er den store aften for Vennesla Musikkorps, og i særdeleshet dirigenten Thomas Hansen — engasjert til tusen. Maria Haukaas Mittet og Espen Grjotheim vil heller ikke senke kvaliteten. Jeg garanterer også at den 11. populærkonserten blir en knallsuksess.

Mr. kultur

— Vennesla har vel aldri vært kjent som en utpreget kulturbygd, skriver redaktør Arne Krogstad i den første linjen som omhandler kultur i "Venneslaboka – Bygda og Folket".

Mitt forhold til kultur var heller ikke all verden i oppveksten – spilte althorn i Lunds kristelige guttemusikkorps. Kvaliteten på spillingen min var nok katastrofal. Dirigenten beordret meg til å gå i midten av korpset 17- mai, slik at de som stod gatelangs ikke kunne høre hva som kom ut av hornet! Nå er jeg mer engasjert. Torsdag var jeg innom Historielaget på Eldrestua og hørte på Olaf Ingebretsen (He tåge pebe). Han har også fått kulturprisen - for engasjementet innen vår lokalhistorie (2001).

Smått med kultur – men det var før Øystein Rostad Woxeng – bygdas fremste kulturperson (sitat Venneslaboka"). I 1972 fikk han som biblioteksjef også ansvar for kommunens kultursatsing og det var ikke småtterier han fikk til – var også en viktig mann i forbindelse med byggingen av Samfunnshuset (1982). Og det viktigste – Woxeng ble fadder for Kulturuka (1978). Det som nå er bygdas kulturelle flaggskip. Selvfølgelig har han også fått Kulturprisen (1984).

Jeg husker også den samme Woxeng, men som styreformann da jeg var journalist i Dagbladet Sørlandet. Han kom aldri med gode nyheter. For det var hans jobb å presentere avisens regnskap – og den bunnlinjen var blodrød. Det var ett år så ille at vi måtte gjøre telefonintervjuer på tre minutter – det var en samtaleperiode – i regningene som kom fra Televerket. Vi fikk et glass med sand for å holde orden på tiden. Etter tre minutter var all sanden rent ut av glasset...

Kulturuka avsluttes neste søndag. Det siste arrangementer er som på åpningsdagen:

"James Bond – Skyfall". Da har vi fått Daniel Craig som agent 007 tre ganger – ekte hattrick - i løpet av Kulturuka!