LINDESNES / MANDAL: – Det ble gjennomført kontroller etter laksefiskere. I en sak var det en fisker som ble kontrollert i løpet av noen timer, sier fagansvarlig for lakseoppsynet i Vest-Agder ved Statens naturoppsyn (SNO), Carl Erik Kilander, til fvn.no.

Kontrollen ble gjennomført onsdag i Audna og Mandalselva.

Én fisk i døgnet

Maksgrensen i elvene er én laks i døgnet. Fiskeren, som sto ved Melhusfossen i Audna, avsluttet ikke fisket etter å ha fanget sin fisk. Han gjorde seg dermed skyldig i brudd på forskriften som omhandler fisking.

– Vi rapporterer saken til politiet, sier Kilander. Det er dermed opp til politiet om fiskeren får bot eller om saken havner i rettssystemet.

– Døgnkvoten er personlig og kan ikke overføres til andre. Kvoten følger fiskekortdøgnet eller hver påbegynte dato for helg-, uke— og sesongkort. Fisket skal avsluttes når kvoten er nådd, heter det i forskrift om fiske i vassdrag med laks og sjøaure, Vest-Agder.

Fisket uten avgift

Et 30-talls fiskere ble kontrollert under kontrollen. En annen fisker ble også tatt.

– En fisker ble rapportert for å ha fisket uten å betale fiskeavgift, sier Kilander. Uten å ha betalt denne avgiften er det ikke lov å kjøpe fiskekort.

Selv om SNO måtte reagere på to forhold, er de stort sett fornøyd etter kontrollen.

– Det vi ser er at det generelt er lite å sette fingeren på, sier Kilander. Gjennom sesongen har SNO flere kontroller. I tillegg holder grunneierne i de forskjellige elevene oppsyn.

Laks på ni kilo

Oversikten på lakseelevene.no viser at årets tyngste laks i Mandalselva er 9,5 kilo. Den ble hentet opp av Oddleiv Kleveland.

Tyngste laks i Audna var 8,5 kilo. Fisken ble hentet opp av Thomas Vemmelvik-Holmen.