ARENDAL : Over et år har gått siden Morten Kraft trakk seg fra sin forrige jobb som konsernsjef i Sparebanken Sør. Dét skjedde — i versjonen til DN.no - etter at banken hadde tapt 100 millioner kroner på investeringer i fotballklubben Start.

I dag har han to jobber. Den ene er som seniorrådgiver i selskapet Active People. Den andre er som fersk frilansjournalist i todagersavisa Arendals Tidende.

— Jeg er en læregutt. Det morsomste i livet, uansett, er å lære noe nytt, sier han oppglødd om en jobb fjernt fra tidligere hverdag som konsernsjef.

I dag var lokalavisjournalist Morten Kraft i felten for å skrive om en mulig ny brannstasjon i Arendal i 2014, så på reportasjetur til Rygene-Smith & Thommesen A/S.

”-Vi har mange bedrifter på Sørlandet som er tungt eksportrettet, og som vil merke en krise i Europa.

Morten Kraft, frilansjournalist og tidligere bank-topp- De eksporterer tremasse til Europa. Saken kommer på trykk i morgen - håper jeg, sier Kraft.

Først vegrer han seg litt for å kommentere verdenssituasjonen («Jeg er ingen makroøkononom»). Men så kaster Kraft seg likevel ut i en kjapp analyse av økonomiske tilstanden i Europa.

— Det er alarmerende at så tunge aktører som Italia og Spania får problemer. Før dreide det seg om Hellas. Men hvis disse to får problemer...Storbritannia holder på pundet sitt, og har annet å stri med. Frankrike er heller ikke å regne med. Da faller mye på Tyskland som eneste land i den økonomiske supervekt-klassen. Men det er grenser for mye de kan løfte. Og jeg ser at USA økonomi nedgraderes - men å trykke opp mer penger er en kortsiktig løsning.

— Jeg synes ikke det ser bra ut, tilføyer Kraft, - i min tidligere jobb merket vi hvor fort finanskrisa kom, og hvor vanskelig den var å håndtere. Vi har mange bedrifter på Sørlandet som er tungt eksportrettet, og som vil merke en krise i Europa. Men det fins dem som vet mer enn meg om dette.

Ordene kommer kjapt. Ansvarlig redaktør i Arendals Tidende Nils P. Vigerstøl har kommentert til egen avis at det er «spesielt» å ha en konsernsjef i rekkene. Kraft er en frilanser som andre - men skal følge økonomi, næringsliv og samfunn ekstra nøye, ifølge avisen.

”-Jeg bør kunne stille de rette spørsmålene innen bank og finans.

Morten Kraft- Jeg bør kunne stille de rette spørsmålene innen bank og finans. Ellers er jeg blank i alt som har med journalistikk å gjøre, sier Kraft beskjedent.

Arbeidsmengden i avisa blir dels når han selv har tid, dels når redaktøren ønsker det.

— Er man journalist, holder det ikke å være til stede mellom 8 og 16, sier eks-konsernsjefen muntert.

I morgen prøver han seg på et stalltips på at renta går opp.

— Det blir en sånn fifty-fifty-spådom. Og mange er usikre. Men jeg tror Norges Bank setter den opp med et kvart prosentpoeng, forteller Morten Kraft.