KRISTIANSAND: Redaktøren skriver om muligheter for større nasjonalt gjennomslag med ett fylke, og han skriver om at større fagmiljøer vil tiltrekke seg mer kompetanse til landsdelen.

”Mot slike logiske resonnementer står imidlertid følelsene som en vegg mot forandring”, skriver Rød på lederplass.

— Hva mener du med det?

— Jeg ønsker ikke å dissekere lederartikkelen i ulike biter og gå inn i noen diskusjon om enkeltheter. Jeg vil heller be leserne ta seg tid til å lese den samlede argumentasjonen og analysen, sier Rød, som samtidig legger til at debatten ”jo har vært preget en del av følelser på begge sider”.

ETT AGDER: I dagens lederartikkel skriver Agderposten at tiden er inne for ett Agder-fylke. Foto: Faksimile.

FRYKTER ISOLASJON

Sjefredaktøren skriver at verden er i forandring, og at han ønsker å være med på den forandringen.”Den forandringen tror vi Aust-Agder og spesielt Arendel kan ha kraftfull og avgjørende innvirkning på. Kristiansand er for liten og bør ikke få drive utvikling for hele landsdelen alene”, skriver han, og fortsetter:

”Vi mener tiden er inne for ett Agder – fordi vi tror på Arendal.”

Rød skriver også at fylkesgrensen er blitt en hemsko for grensekommunene i vest som er integrert mer og mer med Kristansand.

”Vi risikerer at de forsvinner over i Vest-Agder, og at Arendal blir isolert fra en omverden vi blir stadig mer avhengig av.”

TRENGER OMSTILLING

Rød skriver også:

”En frivillig sammenslåing vil vekke nasjonal oppmerksomhet og vil bli oppfattet som et friskt, offensivt og fremtidsrettet moderniseringstiltak, som Arendal og Aust-Agder vil høste anerkjennelse for. Vi trenger en offentlig sektor i omstilling”.

— Er det ikke litt feigt å vente helt til to dager før valget med å si dette, Rød?

— Jeg vet ikke hvor du får det ordet fra. Agderposten har ikke ønsket å delta i agitasjonen underveis. Vi har fulgt debatten over tid. Nå tilkjennegir vi vårt standpunkt i god tid før folkeavstemningen. Det er en vanskelig sak, med argumenter både for og mot. Nå mener jeg det var riktig å si hva vi mener bør veie tyngst, sier Rød.

Internt i avisen er folk like uenige om ett eller to fylker som de er ellers, og Rød sier det har vært interne diskusjoner. Onsdag meddelte han redaksjonen at avisen kom til å ta stilling.

Arendalittene har imidlertid ikke ringt ned sjefredaktøren i lokalavisen sin lørdag, selv om han er bosatt på Flekkerøy i Kristiansand.

— Nei, det har ikke vært noen reaksjoner så langt. Lørdag er en travel dag for mange, men jeg forventer jo reaksjoner etter hvert, sier Rød.