Foto: Forlaget press
Foto: Joakim Enger

KRISTIANSAND: Nå er andreopplaget på 8000 eksemplarer av ”Den aller best, lureste og mest praktiske kokeboken” sendt ut i butikkene, og flere bøker skal trykkes opp. Grimstadkokken Mathias Spieler Bugge (25) synes alt har gått innmari fort.

– Jeg blir veldig glad, det er moro å se at folk er så interesserte i boka. Men vi merket også at folk var veldig nysgjerrige under lanseringsturneen av boka, mange tok gjerne med seg et par ekstra eksemplarer for å gi i gave til venner, forteller Spieler Bugge.

Reiser verden rundt

Han utgjør, sammen med Trond Svendgård, Hans Kristian Larsen og Tor Jørgen Kamprud Arnesen, kokkekvartetten Flying Culinary Circus. De fire unge herrene møtte hverandre gjennom kokkelandslaget i 2005 og har de siste årene reist verden rundt med sitt særegne cateringselskap. Nå er de også blitt forfattere, og Spieler Bugge er overbevist om at boken de har laget skiller seg fra andre kokebøker.

– Personlig mener jeg det har aldri vært gjort noe lignende tidligere. Vi røper de fem beste fremgangsmåtene for tilberedning av fisk, de fem beste for kjøtt, de seks beste for grønnsaker og de åtte beste teknikkene for sauser. I tillegg kommer vi med anbefalinger for råvarer og tips, samt råd om hvordan teknikkene og råvarene kan kombineres. Det spiller ingen rolle om man er nybegynner eller allerede en god kokk: Denne boken har man bruk for uansett, mener Spieler Bugge.

Høyt medietrykk

– Litt oppskrifter er det vel og?

– Ja, naturligvis. Vi gir mange eksempler på hva man kan lage, og gir alternativer hvis man vil bruke en annen type saus eller andre grønnsaker til retten. Hva passer for eksempel til sprøstekt fisk? Det sier vi litt om i boka, forklarer den unge kokken.

Selve ideen fikk de fire sirkuskokkene da de var på hyttetur på Spieler Bugges familiehytte på Bortelid. I løpet av tre dager med mye god mat og drikke var ideen til boka klar. Nå, to år senere, er den revet bort fra hyllene.

– Responsen så langt har vært overveldende, vi merker stor etterspørsel fra butikkene. Mange har fått med seg disse fire kokkene nå, medietrykket er høyt og de fire gutta er flinke til å promotere seg selv og skape blest om det de driver med, forteller Thomas Mala, salgssjef i Forlaget press, som står bak boken.

Aftenpostens anmelder Ynge Ekern er fra seg av begeistring for boken, og sa følgende i sin anmeldelse som stod på trykk lørdag denne helgen:

God omtale

«Helt genial (...) En av de kuleste kokebøkene jeg har sett ever. Dette er something completely different; det fremgår med en gang man blar opp boken.(...) Det eneste som irriterer meg nå, er at jeg ikke har laget denne boken selv.»

Men til tross for god mottakelse: De fire kokkene har ikke tid til å feire boksalget særlig lenge. Høstprogrammet er tett, med arrangementer i både Kuala Lumpur, Los Angeles, New York og Miami. I tillegg er det også planer om et tv-program i USA.

– Er dere i ferd med å bygge et lite imperium nå?

– Nja, vi er ikke helt der ennå. Men vi har noen ambisiøse planer, sier Spieler Bugge ubeskjedent.