KRISTIANSAND: Da Protestfestivalen ville diskutere Hells Angels, møtte mc-klubben mannsterke opp. I tillegg til HA-medlemmer, kom andre mc-klubber med ryggmerker fra Diciples og Twin Eagles til Torvet i Kristiansand.

TALSMENN: Rune "Supern" Olsgaard og Ove Høyland er talsmenn fra den omstridte mc-klubben Hells Angels. Torsdag var de i Kristisand for å forsvare sitt renommé. Foto: Lars Hoen

Men verken politiet eller de fleste politikerne ville stille opp. Mette Gundersen (Ap) tok initiativ til en boikottaksjon basert på resolusjonen Kristiansand bystyre enstemmig vedtok i vår, der Hells Angels og andre såkalte 1% mc-klubber erklæres uønsket i byen fordi politiet mener de driver med organisert kriminaliet.Stemningen i Protestfestivalens telt bar ikke preg av situasjonen i nabolandet Danmark, der politiet i fjor måtte rykke ut til 40 skyteepisoder på åpen gate, og der danske rettsinstanser dømte medlemmer av klubber de kaller kriminelle til 544 års fengsel i løpet av 12 måneder. Under filmskaper Odd Hynnekleivs debattledelse snakket man i stedet om forfulgte minoriteter. Hynnekleiv trakk en parallell fra Henrik Wergelands engasjement for jødene som på 1800-tallet var nektet adgang til Riket og frem til bystyrets resolusjon der 1%-klubbene erklæres uønsket i dag.

Hells Angels talsmann Ove Høyland. Foto: Lars Hoen

Den eneste politikeren som ikke fulgte boikottoppfordringen var Venstres Dag Vige. Han startet med å erklære seg som ”litt mc-er” og påberope seg en Kawazaki, men kunne til mc-guttas store glede ikke redegjøre for hva slags modell det var. Oftest er imidlertid Vige å se på tråsykkel.Bent Ording, tidligere leder av Norsk MC Union trakk noen prinsipielt interessante linjer. Han sa at den politiske resolusjonen som erklærer 1%-klubbene for å være kriminelle, utvanner forholdet mellom utøvende, lovgivende og dømmende makt i samfunnet. Han kalte det en kollektiv avstraffelse og mente politikerne innskrenker det demokratiske rommet ved denne måte å opptre på.

”— Jeg tror ikke du er i stand til å lyve!

Bystyrepolitiker Dag Vige, venstre- Jeg er ikke så bekymret for gutta i HA. De klarer seg alltids. Men hvem er den neste gruppen i samfunnet som politikerne kan kaste seg over og erklære som uønsket? spurte Ording, og berømmet festivalen for å ta denne debatten.

Om politiet i det hele tatt var i Triztan-teltet, så satt de bak og fulgte stille med. Ingen tok til motmæle mot mennene med skinnvest. Ikke en gang Dag Vige, som før debatten hadde erklært at han skulle innta rollen som kritisk reporter på scenen. Dag Vige erklærte seg som en tilhenger av frihet, liberalitet og toleranse, i tråd med Venstres verdier. Hans første kritiske spørsmål var imidlertid: ”Hvorfor heter dere Hells Angels?”

Hells Angels talsmann Rune "Supern" Olsgaard Foto: Lars Hoen

Dermed fikk Rune ”Supern” Olsgaard svare med en liten historieleksjon som involverte jagerfly og kamp mot nazismen under 2. verdenskrig.Andre kritiske spørsmål: ”Jeg forventer at dere i Holy Riders…” Avbrutt av latterbrøl. ”… at dere i Hells Angels følger loven som alle andre. Respekterer dere loven?” spurte Vige.

Dermed fikk ”Supern” svare at det nok har hendt at han har kjørt bittelitt for fort. Nye latterbrøl fra skinnvestene.

Talsmennene Ove Høyland og Rune Olsgaard var mest opptatt av å snakke om politiets motiver for å gå løs på mc-klubbene, og kalte det en kamp om ressurser. Dag Vige sa det hørtes tilforlatelig ut.

Nest mest kritikk fikk imidlertid NRK Brennpunkt, som i dokumentarprogram i mai i år rettet fokus mot HAs aktiviteter i Kristiansandsområdet og Stavanger.

Men Norge er og blir et annerledesland. For mens journalister som kritiserer Hells Angels i Danmark, Sverige, Nederland og Tyskland utsettes for vold og trusler, så varsler HA Norge motangrep ordnede former, i form av sivilt søksmål.

MØTTE OPP: Flere HA-medlemmer var til stede under debatten. Foto: Lars Hoen

Da debatten nærmet seg slutten, lot Vige til å være overbevist. Han grep mikrofonen og erklærte, henvendt mot Rune ”Supern” Olsgaard:— Jeg tror ikke du er i stand til å lyve!

Olsgaard takket pent, teltets tilhørere klappet, og det virket ikke som noen av de tilstedeværende ville protestere mot noe som helst, annet enn bystyrets erklæring mot mc-klubbene. Som få av de tilstedeværende vil kunne forstå at Venstre faktisk stemte for.