Les minneordet fra Arbeiderpartiet om Torjus Jakobsen Blattman her.

KRISTIANSAND: Lenge før den humanistiske begravelsen startet klokka 11.00, var det lang kø utenfor Oddernes kapell. Ikke alle fikk plass i kapellet med 200 sitteplasser. Mange sto ute i det kraftige regnværet med paraplyer og hørte seremonien på over høyttalere.

– Fullstendig meningsløst

Etter at først Yirumas «A River Flows In You», deretter Dimmu Borgirs «Sorgens kammer» tonet ut, var det Trond Blattmanns tur til å minne sin sønn som ble drept på Utøya for to uker siden, 22. juli.

– Kjære, vidunderlige Torjus. I dag skal jeg holde min vanskeligste tale. Ingen foreldre skal overleve sine egne barn, Torjus, og miste de på denne måten. Det er så grusomt, det føles så urettferdig, og det er så fullstendig meningsløst. Torjus, du var en snill, kjærlig, omtenksom, høflig, og en gutt som var full av humor, innledet han sin minnetale til sin sønn.

Gledet seg til Utøya

Det var en varm og personlig tale. Han brukte mye tid på å fortelle om sine egne, mamma Mette og søster Marens mange gode minner med en engasjert ungdomspolitiker, musikkelskende tenåring, sønn og bror. Trond Blattmann fortalte også om den gangen han og Torjus lå i tremannstelt på Norway Rock i Kvinesdal. Om en sønn som gledet seg til valgkampen og som gledet seg til å reise på AUFs sommerleir på Utøya.

Fra regjeringen deltok Fornyings-, administrasjons— og kirkeminister Rigmor Aasrud. Hun og Blattmann jobbet sammen i departementet i halvannet år.

– Smittende latter

– I dag er det to uker siden det utenkelige skjedde. Vi er her for å hedre Torjus, for å minnes han, med takknemlighet for det han var og det han sto for. Jeg har fått lov til å treffe Torjus noen ganger. Ung gutt, med et smil og en latter like smittende som sin far. Jeg vet han gledet veldig mange. Jeg vet han gledet han seg til å reise til Utøya, for å være sammen med andre AUF-ere og for å lære seg mer om politikk og for å knytte nye vennskapsbånd, sa Aasrud.

Torjus J. Blattmann hadde mange venner i AUF. En av dem, Jannicke Arnesen (20), er leder av Kristiansand AUF.

– Jeg har mistet den mest pålitelige AUF-eren jeg noen gang har møtt. Han var en ekte Arbeiderpartimann, sa en gråtkvalt Arnesen.

Kondolanseprotokoll: Send din hilsen til angrepenes ofre