VALLE: — Jeg er godt forberedt og har gått gjennom alt jeg skal forklare meg om i retten, fortalte sogneperesten da Fædrelandsvennen møtte ham på Valle motell i går kveld.

Der hadde han en siste og forberedende samtale med sin forsvarer, advokat Sveinung Søndervik Johnsen.

I dag starter rettssaken i kommunstyresalen i Valle. Saken er lagt hit fordi retten skal på kjøretur langs den strekningen som Skare kjørte da han hevdet at noen har begått sabotasje mot bilen hans.

Nekter straffskyld

Sognepresten slo selv alarm om drapstruslene han var utsatt for. Truslene vakte stor oppsikt i mediene. Presten stod frem og fortalte om sin bekymring. Bygdefolket gikk i avskymarsj og slo ring rundt presten sin. En tid etter ble presten permittert. Etterforskningen av saken endte opp med at påtalemyndigheten mener at Skare selv står bak truslene.

Arne Skare kommer til å svare nei på tingrettsdommer Marit Thorvaldsens spørsmål om han erkjenner straffskyld for falsk anmeldelse. Skare kommer også til å svare nei på spørsmålet om han erkjenner skyld for falsk forklaring til politiet.

Statsadvokat Jostein Johannessen har gardert seg i tiltalen. Sognepresten er primært tiltalt for falsk anmeldelse. Dersom retten ikke finner ham skyldig i dette, mener påtalemyndigheten subsidiært at han må dømmes for falsk forklaring.

- Plasserte selv kniven i nakkestøtta

I tiltalebeslutningen heter det at «fredag den 24. april 2009 kl. 0830 på Prestegården i Valle meldte han til politiet at uvedkommende i løpet av natta hadde festet en side fra menighetsbladet Vegleiaren til nakkestøtta på passasjersiden på sin Ford Mondeo personbil med kniv. Kniven var stukket gjennom et bilde hvor bl.a. han selv var fotografert. Han hadde selv plassert kniven og bildet til nakkestøtta for å pretendere at han ble utsatt for en trussel.»

Sognepresten varslet selv samme morgen en journalist i Setesdølen for å få publisitet omkring situasjonen.

- Kappet selv bremseslangene

Den 6. juni 2009 meldte sogneprest Skare nok en hendelse som politiet ikke tror på. Ved 09.30-tiden denne dagen fremsto han for politiet som skadet etter en utforkjøring med mondeoen sin ved Rotemo, nord for Valle sentrum. Dette gjorde han «til tross for at han selv hadde kappet av bremseslangene på tre av hjulene, alt for å pretendere at han var utsatt for en sabotasjehandling».

Skare har hele tiden nektet for alle anklager. De siste månedene har han bodd på ukjent adresse på Østlandet. Etter at det ble kjent at politiet mistenkte ham for å stå bak truslene har han holdt en lav offentlig profil. I et intervju i Setesdølen i juli fortalte han at har opplevd saken som en belastning.

— Hele saken er absurd. Jeg kan bare si det jeg vet, jeg står ikke bak disse hendelsene, fortalte Skare til Setesdølen.

Fvn.no kommer tilbake med mer fra dagens rettssak i Valle.