OSLO: — Mye tyder på at polakker står for betydelig ulovlig omsetning av øl, sprit og tobakk på Sørlandet og Sør-Vestlandet, opplyser kontorsjef ved Kristiansand regiontollsted, Helge Breilid.

Tollvesenet mener store kvanta kommer fra Polen til Sverige. Der lagres trolig smuglervarene, før de omlastes på varebiler og kjøres inn i Norge.

På to dager har tollvesenet, med god hjelp av Utrykningspolitiet, avslørt to sprittransporter på Sørlandet.

AVSLØRING ÉN: Tollvesenet har spanet på et hus i Arendal i lengre tid. En polakk er bosatt i huset, og her har han drevet det reneste smuglerreir. Torsdag kom tre andre polakker til huset, kjørende i en sort folkevogn caravelle. Ut av bilen losset de 10.700 sigaretter, 60 liter sprit og 410 liter øl. Alle fire ble pågrepet av politiet.

AVSLØRING TO: Tollvesenet ble fredag vár en blå polskregistrert folkevogn caravelle øst for Arendal, på vei sørover. Bilen ble fulgt til Grauthelleren ved Kristiansand og stoppet. I bilen fant Tollvesenet 11.400 sigaretter, 77 liter brennevin og 1064 liter øl. To polakker ble pågrepet av politiet.

FORSTERKET UNDERSTELL.

  • Denne bilen hadde forsterket understell så den kunne kjøre med tung last uten å virke nedlesset. Bilen er også stoppet for akkurat samme forhold 17. november på svenskegrensen, opplyser Breilid i Tollvesenet.

Politiet har fredag og lørdag avhørt de impliserte. Målet er å få polakkene til å fortelle om bakmenn, smulgeropplegg og organisasjon. Det har så langt vist seg vanskelig å få dem til å lekke.

— Huseier i Arendal er løslatt, han vil bli tiltalt og kan vente rettssak. De tre andre som ble tatt der borte, er bøtelagt og satt fri, opplyser politiadvokat Ingrid Thorsen.

Den ene fikk 30.000 i bot, de to andre 7.500 kroner hver.

Thorsen sier at de to polakkene som ble tatt ved Grauthelleren, fortsatt er hos politiet.

— Vi avhører dem i helgen. Målet er selvsagt å få så mange opplysninger som mulig. Også de vil trolig bli bøtelagt etter hvert, sier hun.

MINDREÅRIGE.

Breilid i Tollvesenet mener omfanget av smuglingen er stor, og at vi snakker om et stort problem.

— Dette er ikke folk som følger skjenkeregler eller krever legitimasjon fra kunder. Det er grunn til å tro at betydelige mengder sprit og tobakk selges til mindreårige, sier han.