MANDAL: Stortingets transport— og kommunikasjonskomité gjester i dag Mandal og for andre dag på rad møter politikerne opprørte demonstranter som krever ny og trygg E 39. Lokalbefolkningen stengte E 39 for å stoppe bussen. Politikerne er delt i synet på aksjonen.

Klikk på bildet øverst i saken for å se videoen!

Glad for engasjement

Frp-politiker Bård Hoksrud fra Telemark setter pris på at folk demonstrerer.

— Dette viser at det er et stort engasjement. Jeg setter stor pris på at befolkningen engasjerer seg. Vi ser at trykket og engasjementet blant befolkningen er vesentlig større nå enn i forrige stortingsperiode, sier Hoksrud til fvn.no.

SV-representant og komitee-kollega Hallgeir Langeland sier til fvn.no at han er provosert over at unge skoleelever ble brukt som en del av aksjonen i Mandal. Aksjoner er han vant til.

— Vi møter aksjoner flere steder i landet, dette får meg ikke til å gå inn for firefelts vei, sier Langeland.

Aksjonsleder Patricia Helleren understreker overfor fvn.no at de var elever ved en ungdomsskole i Mandal som gjennom elevrådet hadde bedt om fri. Det fikk de og deltok derfor i demonstrasjonen.

Foto: Torbjørn Witzøe. Foto: Torbjørn Witzøe

— I skrøpelig forfatning

Ap-politiker Freddy de Ruiter fra Aust-Agder var blant politikerne på turen.

— E 39 gjennom Vest-Agder er i skrøpelig forfatning, sier de Ruiter til fvn.no.

- Tror du den nye veien mellom Kristiansand og Grimstad gjør at man vil ha ny E 39?

— Det kan godt være, sier de Ruiter.

— Jeg tror at et slikt engasjement og aksjoner i Flekkefjord og Mandal kan sette fokus på nødvendigheten av ny vei. Vi ser at denne veien har behov for betydelig opprusting, men det har også veien mellom Arendal og Tvedestrand, sier representanten fra Aust-Agder.

"Ja til møtefri E 39"

Allerede en time komiteen var ventet stod hadde mange møtt opp ved Falck-stasjonen på østsiden av Mandal sentrum. På plakater var slagordet "Ja til møtefri E 39" godt synlig.

Da bussen med politikerne kom til demonstrantene like før klokka halv ti i dag, valgte demonstrantene å sperre E 39 i begge retninger.

- Ny vei nå, ny vei nå, var slagordet demonstrantene brølte. Det dannet seg køer i begge retninger før politikerne kom ut av bussen.

Aksjonsleder Patricia Helleren informerte demonstrantene. Foto: Torbjørn Witzøe. Foto: Torbjørn Witzøe

Busset folk til aksjonen

Aksjonsleder Helleren opplyste et kvarter før bussen kom at politikerne ville stoppe for å høre folkets meninger, men at bussen ville stanse ved Plantasjen.

Minibusser har busset folk fra hele distriktet til aksjonen. Skoleelever og mange andre mandalitter er dessuten på plass for å kreve ny vei.

I går samlet om lag tre hundre demonstranter seg i Flekkefjord for å si sin mening om dagens farlige og tungt ulykkesbelastede vei.

Klikk på bildet øverst i saken for å se videoen!