KRISTIANSAND: — Ordføreren viser til et system. Jeg forstår ham. Men dette er mennesker i nød. Hvis ikke dette berører hjertene våre og tvinger oss til handling, ja da er vi iskalde mennesker som fortrenger virkeligheten, sier Venstres gruppeleder Dag Vige.

— Hele vår sivilisasjon bygger på at medmenneskene går foran systemene. Disse menneskene trenger hjelp, og da må Kristiansand kommune bidra, sier Aps lokale leder og formannskapsmedlem Terje Næss.

Til formannskapet

Begge vil ta opp spørsmålet om rumenerne under broa i formannskapsmøtet til onsdag. Begge vil ha fokus på hva kommunen kan gjøre for å hjelpe.

Fædrelandsvennen har lørdag en større reportasje om familien fra Romania som bor under Vesterveibroa, og som har bodd der i månedsvis. En av kvinnene er 20 år gammel og gravid.

Ordfører Arvid Grundekjøn uttrykker i denne reportasjen at kommunen ikke kan gi dem husly, og han har sagt dette om situasjonen:

”Det er mye fattigdom i verden. Det å bo under ei bro er ikke dramatisk i forhold til hvordan mange andre i verden har det”.

- Vi kan ikke gi dem husly

Ordføreren mener også at man må tenke konsekvenser, og at det kan bli en voldsom tilstrømning av tiggere hvis de skal få et godt omsorgstilbud i Kristiansand. Han viser til at kommunen har andre oppgaver å utføre.

- Medmennesker

Både Næss og Vige reagerer på dette, og mener Kristiansand kommune må vise en annen holdning.

— Visst er det dilemmaer og paradokser. Vi lever i et velstandssamfunn, og ute i verden er nøden så stor. Man kan ikke hjelpe alle. Men når nøden kommer hit, kan vi ikke snu oss bort. Da må vi bidra. Mennesker i nød skal hjelpes. En 20 år gammel gravid kvinne skal ikke bo sånn innenfor Kristiansands grenser, sier Vige.

— Jeg kaller dem ikke tiggere. Jeg kaller dem medmennesker. Det er mangel på innlevelse ikke å bidra. Derfor må dette opp i formannskapet. Kristiansand kommune har et ansvar. Vi har et ansvar for hvordan folk innenfor kommunegrensen har det, sier Næss.

— Vi kan ha så mange gode grunner for ikke å bidra. Men det holder ikke. 2000 år etter, husker vi fremdeles den barmhjertige samaritan som hjalp da alle andre gikk forbi. Nå er nøden her, nå er det vi som blir utfordret, sier Vige.

- Men hva må gjøres da?

— Enkelte av dem sier de vil hjem, men ikke har råd. En billett må i hvert fall kommunen kunne skaffe. Ellers tenker jeg på helsehjelp og tak over hodet. Det må gå an å leie en campinghytte eller en nødbolig. Vi skal ikke ha gravide boende under broer i Kristiansand, sier Vige.

Advarer mot hjelp

Nyvalgt leder i helse- og sosialutvalget, Frps Tor S. Utsogn, er uenig og advarer mot å hjelpe. Han er på ordførerens linje.

— Akutt helsehjelp har alle krav på. De skal de selvsagt få. Men dette er et stort internasjonalt problem, og i Frp har vi lenge advart mot konsekvensene av å tillate tigging. Kristiansand kan ikke ta ansvar, men norske myndigheter må på banen. Det bør jobbes med et hjemreiseprogram, og Norge kan bidra i hjemlandet til disse. Hus koster for eksempel mye mindre der nede enn her. Vi får raskt enorme problemer hvis vi begynner å gi dem bolig og sosiale ytelser i vår by, sier Utsogn.