RYGGSEKK: Buntene med khat-blader ble også funnet i mannens ryggsekk.

KRISTIANSAND: Mannen ble stanset av tollerne på Kjevik da han kom med Amsterdam-flyet lørdag kveld.

— Tollerne mente han ble stresset da han ble stoppet, og kikket derfor i kofferten og ryggsekken hans. Det tok ikke lang tid å finne khaten, sier Helge Breilid, kontorsjef i Tollregion Sør.

Beslaget lørdag er et av de største som er gjort i Kristiansand. I juni stanset tollerne en motorsyklist som hadde 45 kilo khat i sykkelveskene. Franskmannen kom fra Amsterdam via England, der han vanligvis bor.

Rekrutterer kurerer

Khat inneholder stimulerende stoffer, og brukes stort sett i Nordøst-Afrika og deler av Midtøsten. Her i Kristiansand smugles khat som regel for bruk i det somaliske og eritreiske miljøet, ifølge Breilid.

— Sånn sett er det noe utypisk at det denne gangen var en franskmann som smuglet. Ofte smugles khat av de samme miljøene som bruker det. Men i det siste har vi sett tendenser til en ny trend, der det rekrutteres kurerer fra andre nasjonaliteter. Vi har stoppet både nordmenn og dansker med khat, og nå altså en franskmann, sier Breilid.

Fengsel

Han forteller at det ofte er helt ukjente, tidligere ustraffede personer som får disse oppdragene. Franskmannen som smuglet denne gangen, sitter fortsatt i politiets varetekt.

— Når vi snakker om et beslag i denne størrelsen, venter nok fengselsstraff, sier Breilid.

Khat er ferskvare som dyrkes i de landene der bladene normalt tygges.

— Smuglerne er avhengig av rask transportvei, derfor smugles dette stoffet mest via fly. Men vi har også gjort beslag på danskebåten, sier Breilid.