PÅ PREKESTOLEN: Her begynte det, for Marianne Velle. Etter turen til Prekestolen i 2007 har hun bare gått. Foto: Privat
HJEM FRA GAUKHEI: Her er Marianne Velle og hundene på vei hjem etter overnattingstur på DNTs hytte på Gaukhei. Foto: Privat

MARNARDAL/KRISTIANSAND: — Marianne er en helt, en fantastisk ambassadør for friluftslivet, sier generalsekretær i Den Norske Turistforening (DNT) , Kristin Krohn Devold.

Torsdag kveld ble Marianne Velle hyllet under Den Norske Turistforening Sørs jubileumsfest på Klubben i Kristiansand. Foreningen er blitt 125 år, men har sjelden i sin historie hatt maken til gå-entusiast som Marianne fra Marnardal.

Frisk av å gå

— Jeg har kraftig revmatisme og er 100 prosent ufør. Det begynte med at jeg skulle fullføre en drøm om å nyte utsikten fra Prekestolen i 2007, forteller hun til Fædrelandsvennen.

Hun kom seg opp på den berømte fjellhylla, men mannen måtte delvis bære henne ned igjen.

— Da bestemte jeg meg. Revmatismen skulle ikke få stjele naturens opplevelser fra meg. Jeg begynte å gå. Små turer. Gradvis ble jeg mindre stiv. Jeg kunne gå lenger og lenger, og ble friskere og friskere, både mentalt og fysisk. Nå må jeg gå for ikke å stivne til. Gåingen betyr at jeg kan leve nokså normalt, sier hun.

Ofte tre timer

Marianne Velle går mellom én og tre timer daglig. Oftest i skogene i Marnardal og i nærområdet, men gjerne også andre steder.

— Jeg elsker utsikt. Galdhøpiggen har jeg vært på, men jeg har også gått mange fotturer i Lofoten. Setesdalsheiene er selvsagt å anbefale, men spesielt godt liker jeg områdene rundt Ljosland i Åseral. Samtidig trenger man ikke lete etter det spektakulære. En enkel tur i nærmiljøet kan være helt fantastisk. I gåtempo oppdager man perlene, sier Marianne.

Hun har et stort ønske om å få folk opp av sofaen og ut i naturen. Hun oppfordrer til mer fysisk aktivitet.

— Det er så mye fantastisk å oppleve. Dessuten er det helsebot i hver tur, sier Marianne. Ofte går hun alene. Andre ganger har hun med mann og barn eller venner.

Hun går cirka fem kilometer daglig, i snitt. Det blir over 180 mil i året. Marianne sier at hun nok er ute på tur over 300 dager i året

Stillesittende

Kristin Krohn Devold mener DNT ikke kunne fått en bedre rollemodell.

— Norges befolkning er blitt et stillesittende folkeferd, bortsett fra de over 60. Marianne viser at du kan gå og oppleve i nærområdet, og bli frisk av det. For oss i DNT er dette svært viktig å fokusere på, sier Krohn Devold.

Velle er også ivrig fotograf, og hun har de siste årene lagt ut mange bilder og turtips på DNTs nettsted Ut.no.

— Vi må la oss inspirere. Pionerene som skapte DNT var viktige, men folk som Marianne Velle tar oss videre! sier Krohn Devold, som også hyllet DNT Sør for innsatsen på middagen torsdag kveld.

— Foreningen er en av landets ivrigste og nyrekrutterende. Nå er det jo også planer om oppgradering av alle turisthyttene, sier generalsekretæren.