KRISTIANSAND: Siden forrige onsdag – i alt fem virkedager – har foreldre til over 10.000 grunnskolebarn og cirka 1500 barnehagebarn i Kristiansand vært rammet av streiken. Veldig mange har mistet en tjeneste de har betalt for, som barnehageplass og SFO.

– Det er klart at foreldre ikke har fått en tjeneste de betaler for, og da må vi kompensere det gjennom etterbetaling. Det er en selvfølge for meg, sier rådmann Tor Sommerseth.

– Har dere regnet på hvor mye dere må tilbakebetale?

– Nei, alle regnefolkene mine er jo i streik, sier Sommerseth. Kommunen sparer daglig cirka fem millioner på streiken i lønnsutgifter. .

3000 uten tilbud

Av over 2000 skolebarn med SFO-tilbud har grovt regnet 1500 vært helt uten tilbud siden onsdag. Samme antall har vært helt uten barnehagetilbud. Det er gradvis redusert fra 28. mai. En månedsavgift på 2300 kroner for hvert av tilbudene vil si 115 kroner per dag for 20 virkedager. Foreldrebetalingen til kommunen utgjør da til sammen 345.000 kroner per dag, eller 1.725 millioner kroner for fem virkedager.

– Jeg tror ikke tallet er helt galt. Jeg har regnet litt på det og anslår at kompensasjonen bare for barnehagene vil ligge på et sted mellom 0,5 til 1 millioner kroner, sier konstituert barnehagedirektør Arild Rekve.

Den årlige foreldrebetalingen til barnehagene er 41,8 millioner kroner. Totalt er det 1840 kommunale barnehageplasser i Kristiansand, hvorav 1464 er heltidsplasser.

Avregning

Ifølge rådmannen vil kompensasjonen i størst grad gjelde familier som ikke har hatt en åpen institusjon å plassere barna i. Mange foreldre har også måttet ta seg fri fra jobben for å passe barna sine. Kun noen få kommunale barnehager har til nå hatt et daglig tilbud om tilsyn mellom kl. 08 og 12. I går gjeldt det ved tre av totalt 31 kommunale barnehager. Foreldre med dette tilbudet vil få mindre penger tilbake.

– Alle foreldre som er rammet av streiken skal ha kompensasjon, og så blir det en avregning i forhold til de som har hatt et redusert tilbud, sier Arild Rekve.

Ved byens grunnskoler har ifølge skolekontoret i overkant av 2000 SFO-tilbud i Kristiansand. Fem skoler har under streiken hatt et morgen— og ettermiddagstilbud. Ved Vardåsen, Ve, Vågsbygd, Åsane og Karl Johans Minne skoler har cirka 35 barn av 370 benyttet tilbudet.

Rådmannen er lei

Rådmann Tor Sommerseth sier streikende er krevende.

– Jeg håper den snart er over, sier han.

– Hva er vanskeligst?

– Presset er størst i helse- og sosialsektoren, hvor det er en spesiell bekymring rundt tilgangen til sykehjem. I sum har denne sektoren størst utfordringer. Situasjonen preger hele organisasjonen og den preger fremdriften for flere prosjekter.

Kristiansand kommune har ikke sendt ut varsel om permitteringer.