LILLESAND: Kuttforslagene er mange og dramatiske når rådmannen nå legger fram forslag til endringer i økonomiplanen som innebærer årlige reduksjoner i driftsbudsjettene på 13,5 millioner. For å få ned vedlikeholds— og driftskostnadene foreslås det blant annet salg av de kommunale eiendommene Øvregate 6, Rosenberg barnehage, Gamle Møglestu, stasjonsbygningen eller ”Huset”, Fjeldal skole - som nå er midlertidig barnehage - og de gamle skolehusene på Grimenes og Eikeland.

Særlig dramatisk er kuttforslagene innen helse og kultur med vel 5,2 millioner. Dette innebærer blant annet at en sykehjemsavdeling med fem plasser blir stående tom etter utbyggingen av Høvågheimen. Det blir færre langtidsplasser for demente i kommunen enn planlagt. Dette fører til at flere aldersdemente må bo hjemme lengre, noe som vil påvirke pårørende. Dette vil igjen føre til behov for å øke tjenestene i hjemmesykepleien eller gi større tilbud om dagopphold.

Kuttforslagene vil også gå ut over rusomsorgen. Kommunen har i enkelte tilfeller dekket opphold i rusinstitusjon når man ikke har sett det forsvarlig å la pasienten vente. Nå vil dette bli tilbudt færre brukere.

Skole- og barnehagesektoren må kutte 4,6 millioner. I skoleverket forsvinner 4,3 stillinger. Dette vil gå utover tilpasset opplæring og spesialundervisning. Det legges opp til økning i SFO-prisen. Støtten til både kommunale og private barnehager reduseres. Og det legges opp til stengte barnehager i ferieukene. Rådmannen foreslår også at Lillesand trekker seg ut av samarbeidsavtalen i Knutepunkt Sørlandet om refusjon for barnehageplasser i andre kommuner, noe som først og fremst rammer barn og foreldre i Høvåg.

I tillegg til kuttforslaget på 13,5 millioner er rådmannen også blitt bedt på å se på konsekvensene av å fjerne eiendomsskatten som ble innført for en tid tilbake. Dette vil innebære et ytterligere kutt på 14,5 millioner og hele 18,6 årsverk. Både kino og ungdomsklubb må stenges, og kuttene innebærer blant annet nesten 10 færre stillinger i skoler og barnehager.