KRISTIANSAND: – At vår store dag kan bidra til å hjelpe andre, gir hele bryllupet en større mening, sier Kjerstin Danielsen til Fædrelandsvennen.

Gaver for milliarder

Sommeren er høysesong for bryllup, og brudepar får i år gaver verdt 3,3 milliarder kroner, viser en ny nordisk forbrukerundersøkelse fra Nordea. Et gavebord i et bryllup med 80 gjester har normalt en verdi på 70.000 kroner. Men ikke alle par ønsker seg en storslagen feiring med masse gaver og penger.

– Kjerstin og jeg har mer enn nok ting allerede, og derfor ønsket vi oss et bryllup hvor selve festen var gaven fra gjestene til oss. I god tid før festen ble gjestene gitt forskjellige oppgaver. Noen ble bedt om å bake kaker, mens andre fikk i oppgave å organisere transport, sette frem drikkevarer og rydde, forteller Eyvind, som er leder for Framtiden i våre henders lokallag i Kristiansand.

Oppfordrer til å gi

Gjestene som bodde langt borte eller ikke kunne delta i organiseringen ble oppfordret til å gi et bidrag til Leger Uten Grenser. Kjerstin og Eyvind opprettet en personlig side hos hjelpeorganisasjonen hvor det er mulig å donere penger i bryllupsgave.

– Det ligger ikke i vår natur å ønske oss ting som vi uansett ikke kommer til å bruke. Da er det bedre å gi til andre. Pengene går til et godt formål, og gjestene var mer enn villige til å støtte en god sak. Hittil har vi samlet inn syv tusen kroner, men det finnes alltid noen etternølere så vi håper å kunne nå målet vårt på ti tusen kroner i løpet av august, sier Kjerstin.

Mer vanlig

Christian Sørensen, nestleder i innsamlingsavdelingen i Leger Uten Grenser forteller at donasjoner fra brudepar er blitt mer vanlig de siste årene.

– Stadig flere par velger å gi bort pengene til et veldedig formål, og vi setter stor pris på at de tenker på andre som trenger hjelp. I fjor mottok Leger Uten Grenser gaver for 250.000 kroner fra brudepar alene, sier Sørensen.

Ny trend

Redd Barna merker en ny trend. I fjor mottok organisasjonen gaver for 800.000 kroner fra jubilanter og brudepar.

– Flere brudepar gir oss pengegaver. De føler vel at de har det de trenger, og spesielt er det mange unge par som er flinke til å donere, sier Tove Hauge, markedssjef i Redd Barna.

Et sjenerøst brudepar ga organisasjonen hele 350.000 kroner.

– Det var en stor sum penger og brudeparets gave gikk til et skolebyggingsprosjekt i Kambodsja, forteller Hauge.

Stor giverglede

Innsamlingsleder i Røde Kors, Ellen Johnsen, informerer om at givergleden også har økt hos dem de siste årene.

– Giverviljen er kjempestor blant nordmenn, de må bare ha en anledning til å gi. Vi har blant annet en elektronisk innsamlingsbøsse som er veldig populær. Her kan vedkommende velge en sak de brenner for og videresende bøssen for eksempel til gjester i et bryllup eller i en bursdag, for å be dem om å støtte prosjektet, sier Johnsen.

Vet du om noen som skal gifte seg og har planlagt et bryllup litt utenom det vanlige? Kontakt Fædrelandsvennens journalist på 46 47 85 40