HÆGEBOSTAD: Da hadde letemannskaper lett etter den savnede kristiansanderen i knapt et døgn, etter at han ble meldt savnet på Knaben i Kvinesdal ved 16-tiden lørdag.

Kristiansanderen hadde tatt seg gjennom heiene til en gård nord for Eiken i Hægebostad, på Espeskaret ved Rossevatn.

Kom til gård

Der bor bonden Olav Arner Orthe (51) sammen med kona og to av tre barn.

Han forteller til Fædrelandsvennen at 42-åringen kom ned en skogsvei, rundt en halv kilometer fra gården.

— Det var vel ved 11.30–12.00-tiden. Jeg var ute og gikk tur med hunden da jeg møtte ham på skogsveien, cirka en halv kilometer fra gården. Jeg var nokså sikker på at det var den savnede mannen, for jeg hadde aldri sett ham før, og han var veldig våt i klærne, sier han.- Men han var fin i formen, selv om han var vår og kald, fortsetter han.

Ifølge Orthe sa ikke 42-åringen så mye om hvordan han hadde hatt det, bortsett fra at det hadde vært mørkt, kaldt og vått.

— Han hadde holdt seg i ro under mørket, i frykt for å trå feil og falle ned i et hull. Så begynte han å gå da lyset kom fram igjen. Det tror jeg var lurt av ham, sier Orthe.

Stor leteaksjon

Da hadde letemannskapene avsluttet letingen på grunn av dårlig vær og lite sikt. Søndag morgen ble søket gjenopptatt, og bakkemannskap fra Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Sivilforsvaret og roverspeiderne ble satt inn i letingen. Da deltok om lag 60 personer i leteaksjonen.

KOM TIL GARDS: Eiken-bonden Olav Arner Orthe fikk den savnede i hus på gården sin Espeskaret. Foto: Privat

Ifølge politiet ligger gården om lag halvannen mil i luftlinje fra Knaben, hvor han gikk seg vill.Eiken-bonden forteller at 42-åringen først lurte på hvor han hadde havnet hen.

— Jeg sa han var på Eiken, og jeg tror han da skjønte hvor han hadde kommet. Jeg tror han var veldig glad for å komme i hus, sier Orthe.

Orthe tok ham nemlig med på gården, og ga ham en varm dusj og et måltid mat.

— Vi ga ham brus og noen skiver så han fikk litt energi i seg. Så kjørte vi ham til Kvinlog hvor politiet hentet ham, og kjørte ham videre til kona på Knaben, sier Orthe.

Var på fjelltur

42-åringen hadde vært med kona på fjelltur lørdag formiddag. Ved 12.30-tiden valgte kvinnen å gå tilbake til hytta fordi hun var blitt så våt i regnværet.

Mannen valgte å fortsette fjellturen, men tre og en halv time senere, klokken 16, ringte han til sønnen og fortalte at han hadde gått seg vill.

Hovedredningssentralen for Sør-Norge (HRS) opplyste til Fædrelandsvennen klokken 12.15 søndag at den savnede 42-åringen var funnet.