SONGDALEN: Janne Tofteland (45) er hjelpepleier for eldre og pleietrengende på Songdalstunet. Men mot sin vilje jobber hun kun i en 60 prosent stilling.

— Jeg trives veldig godt på Songdalstunet og har store barn hjemme. Derfor ønsker jeg å arbeide 80-85 prosent, sier Tofteland til Fædrelandsvennnen.

Hun er innstilt på å være fleksibel for å få det til.

Stor skjult arbeidsreserve

Gjennomsnittlig stillingsstørrelse i helse- og omsorgsenheten i Songdalen kommune er 66 prosent. Men i snitt ønsker de ansatte å jobbe 80 prosent.

— Vi har en stor skjult arbeidskraftreserve i kommunen. Hvis alle fikk jobbe den brøken de ville, ville vi fått 16 årsverk til, sier Janne Slotte til Fædrelandsvennen.

Hun leder kommunens "Heltidsprosjekt", og står bak en fersk intervjuundersøkelse blant 165 helse- og omsorgsansatte. Denne ble torsdag presentert på en temadag i kommunen.

HAR KARTLAGT HOLDNINGER: Janne Slotte i Songdalen kommune. Foto: Eivind Kristensen

Svarene viser at ansatte er svært villige til å prøve ut nye tiltak for få bukt med uønsket deltid.— Man tror ofte at ansatte ikke er fleksible nok når det skal settes inn tiltak. Det motbeviser rapporten vår, sier Janne Slotte.

Må tas over tid

Slotte er nå spent på om politikerne er villig til å ta sin del av ansvaret for øke stillingsprosentene til de som ønsker det.

— Utfordringen er hvordan vi får dette til med den pressede økonomien vi har. 16 nye årsverk vil koste rundt åtte millioner kroner, så dette må vi ta over tid. Men det er veldig viktig at vi begynner å tilby større stillinger for ikke å miste dyktige folk, sier Songdalen-ordfører Johnny Greibesland (Sp) til Fædrelandsvennen.

De ansatte er spurt om hvordan de selv kunne tenke seg å arbeide mer. Langvakter er et av tiltakene de er positive til. Å jobbe flere helger er et annet tiltak. Timer i timebank et tredje.

— Vi håper at vi skal få ansatte, ledere og politikere med på at vi skal utvikle en heltidskultur, der heltid er det normale. I stedet for at ansatte slåss for å komme opp i stilling som i dag, skal de som vil jobbe mindre søke seg ned i stilling, sier prosjektleder Janne Slotte til Fædrelandsvennen.

21 prosent i heltid

Noe har imidlertid skjedd før de nye heltidstiltakene er prøvd ut. I fjor jobbet 16 prosent i heltidsstillinger i helse- og omsorgsenheten i Songdalen kommune. I år er tallet 21 prosent.

— Dette skyldes nok at vi har nedbemannet, og at noen med små stillinger har falt ut. Dessuten har vi hatt et fokus på øke opp stillingene de siste årene, sier Janne Slotte.

Tall fra FAFO-forsker Leif E. Moland viser at i tre av fire norske kommuner har færre enn 25 prosent ansatte helse- og omsorgsyrker heltidsstillinger.