Eva Kvelland (V)
Norunn Tveiten Benestad (H)
Kari Henriksen (Ap)
Dagrun Eriksen (KrF)
Åse Michaelsen (Frp)
Ingunn Foss (H)

VEST-AGDER: For kvinnene ser ut til å prege nominasjonslistene i Vest-Agder ett år før valget. Ingunn Foss (H), Norunn Tveiten Benestad (H), Kari Henriksen (Ap) Åse Michaelsen (Frp) og Dagrun Eriksen (KrF) kan alle havne på Stortinget etter valget 9. september neste år.

Ingunn Foss (H)

Men det er fortsatt en lang vei fram mot den endelige nominasjonen, og mange hindre før fem eller kanskje seks kvinner fra landets sørligste fylke kan marsjere inn på Stortinget. Nominasjonsprosessene er ikke ferdige i noen partier, og til syvende og sist er det velgerne som avgjør.

Basert på meningsmålingene for september, utregnet av nettsiden "Poll of Polls", vil Høyre få to representanter på Stortinget, Frp vil få en, Ap vil få en og KrF vil få en. Per i dag er det Høyre som også får utjevningsmandatet, men dette siste mandatet er som kjent reneste bingoen.

Norunn Tveiten Benestad (H)

To Høyre-kvinner

Tar vi for oss de fem faste Vest-Agder-plassene, er situasjonen ett år før valget at kvinner kan toppe disse listene. Etter at Espen Saga onsdag trakk seg fra nominasjonsprosessen i Høyre, seiler Norunn Tveiten Benestad fra Kristiansand opp som en sterk kandidat på andreplass. Dermed kan Høyre ende med to kvinner på topp.

Dagrun Eriksen (KrF)

Første hinder på vei til en nesten ren kvinnebenk er nominasjonsprosessene i det enkelte parti, og mest utsatt per i dag er stortingsrepresentant Dagrun Eriksen (KrF). Hun utfordres av fylkesleder Hans Fredrik Grøvan, og her blir det tøff kamp om topplassen på KrF-listen helt fram til nominasjonsmøtet i november.

Uten kamp

Kari Henriksen er soleklar favoritt til å toppe Arbeiderpartiets liste. Det samme er Åse Michaelsen på toppen av Frp-listen. I Høyre har det lenge vært klart at Ingunn Foss ligger øverst på deres liste, og nå kan det altså gå mot Norunn Tveiten Benestad, bystyremedlem i Kristiansand, på andreplassen.

Åse Michaelsen (Frp)

Vest-Agder velger seks stortingsrepresentanter, den siste er et utjevningsmandat. Mye tyder på at det kommer til å bli en mann. I følge Poll of Polls, nettsiden som sammenholder alle meningsmålinger i Norge, og bryter disse ned på fylkesnivå, er det Høyre som ligger an til å få det dette utjevningsmandatet per i dag.

Eva Kvelland

Eva Kvelland (V)

Det er fortsatt usikkert hvem som havner på denne tredjeplassen på Høyres liste. I første runde av nominasjonsprosessen pekes det både på Flekkefjord-ordfører Jan Sigbjørnsen og Hægebostad-ordfører Ånen Werdal.Nærmest Høyre i utjevningsmandat i Vest-Agder ligger Venstre, og de vil sannsynligvis stille med Grimstad-ordfører Hans Antonsen på topp i begge Agder-fylker. Skulle Venstre få utjevningsmandat både i Aust-Agder og Vest-Agder, kan Eva Kvelland bli den siste og sjette fra Vest-Agder. Da blir det en ren kvinnebenk.

Kari Henriksen (Ap)

På de siste meningsmålingene ligger både KrF og Senterpartiet under sperregrensen, mens SV ligger akkurat på grensen. Ved sist valg kom SVs Alf Holmelid inn på utjevningsmandatet. Så her er ingen ting avgjort.

— Dette er flott. Det viser at kvinner har en sterk stemme i politikken på Sørlandet, sier stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap). Hun minner om at nominasjonsprosessen bare så vidt har begynt og at mange endringer kan skje.