LILLESAND: — Vi har ikke lyst til å være de store, stygge ulvene. Vi er ikke store utbyggere som bare skal ha profitt og flatsprenge. Vi skal bo her vi også, sier Vibeke Bremar.

Hun arvet en stor del av området på Mæbø som nå skal reguleres til boligområde på Justøya. Selv vokste hun opp i ett av husene ved hovedveien. Nå ønsker hun å bygge hus på en av tomtene i planområdet.

SKOG: De nye tomtene ligger i skrått skogsterreng mellom den eldre husrekken langs hovedveien og veien til parkeringsplassene til friområdet i Saltvika. Grunneierne Vibeke Bremar og Kai Rydland har sammen med de andre grunneierne i området beflittet seg på å lage en plan som bevarer naturen i området. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

— Tenk om folk kunne forstå hvor fint det blir! Nesten ikke et tre skal tas, alt skal bygges så det glir inn i naturen. Det blir ikke flatsprengte tomter, det blir ikke hvite søylehus. Det skal bli et helhetlig og lekkert område. Alt dette står i planbeskrivelsen, sier Bremar.

Stor

Sammen med Kai Rødland er hun en av de to store grunneierne i planområdet. I planen reguleres det inn 47 nye eneboliger. Tomtene er i gjennomsnitt 1,1 mål store. Utbyggingen vil være stor i Justøya-målestokk.

Naboer til området har reagert på omfanget av planen.— Den infrastrukturen som kommunen krever gjør at planen må være av en viss størrelse om det skal lønne seg, sier Rødland.

Han viser til kommunens pålegg om fortau og belysning, i tillegg til vei, vann og kloakk.

Protester

Onsdag møtte vel tjue Justøya-beboere til bystyrets behandling av Mæbø-planen. Da fikk Rydland og Bremar sjokk.

— Vi har lest avisa, og vi visste om underskriftskampanjen. Men området ble farget gult i kommuneplanen i 2006, da reagerte ingen på Justøya. Det er først nå under den siste behandlingen at alle protestene kommer, sier paret.

GRUNNEIERE: Vibeke Bremar og Kai Rydland er en av de to store grunneierne bak Mæbø-planen. De er lei seg for den negative stemningen som er skapt rundt området, som de mener vil bli veldig fint. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

I bystyret vedtok flertallet å utsette behandlingen av planen, til tross for at den var enstemmig vedtatt av planutvalget en uke tidligere. Begrunnelsen var den store motstanden, og at nye opplysninger var kommet til.— Det kan vi ikke gjøre noe med. Kommunepolitikerne har bestemt at det skal bygges boliger i dette området. Vi har fulgt kommuneplanen, sier Rødland.

Uvanlig

Arkitekten bak området, sivilarkitekt Arild Lauvland, mener folk på Justøya har lite å frykte.

— Dette endrer ikke Justøyas karakter. Det vil være spredt bebyggelse her også. Tomtene er dobbelt så store som det som er vanlig i Kristiansand, og det vil bli utbygd over lang tid. Ingen av boligene kommer i silhuett fra sjøen eller andre steder. Jeg tror ikke det vil påvirke trafikken noe særlig den utbyggingen som vil skje. Jeg tror det blir et vakkert og fint område, sier Lauvland.

Han opplever sjelden at kommunepolitikere utsetter behandlingen av en plansak slik bystyret i Lillesand gjorde onsdag.

— Nei, det er vanligvis ikke normalt. Ved neste gangs behandling får vi håpe det går gjennom, sier sivilarkitekten.