bystyret-3.jpg

Budsjettet er nå vedtatt. FrP, Høyre, Sp og en uavhengig fikk flertall.

Det betyr at det ikke blir eiendomsskatt i 2013 og at bystyret går inn for salg av Agder Energi-aksjene.

Slik var debatten:

Alf Erik Andersen ( Frp ) : — Vi kan ikke vedlikeholde budsjettet med eiendomsskatt. Flertallet velger heller hardt arbeid. Vi ser at nabokommunene velger eiendomsskatt, men når snart taket. Hva gjør de da? Hva betyr det at eiendomsskatt skal gå ned til å betale ned gjeld? Det betyr bare at driftsutgiftene holdes oppe.

Åse Lill Kimestad (Ap): - Aldri har det vel vært mer utfordrende med et budsjett som nå. Vi kan aldri gå med på et kutt på fem sykehjemsplasser før omsorgsplassene er klare. Hjemmesykepleiere kan nok være økonomisk bedre, men kan aldri erstatte en heldøgns sykehjemsplass. Vi kan heller ikke støtte et forslag om kontantstøtte.

Sven Seljom (H): Vi utelukker ikke eiendomsskatt, men vi utelukker den i 2013. Budsjettet som vi vedtar nå må holde i fire år. Jeg er glad for at det nå er bred enighet om at det må kuttes i utgiftene. Mange enheter drives meget godt, de har tatt inn over seg den økonomiske situasjonen. Vi vil ta 100 millioner kroner fra fondsmidlene til nedbetaling av gjeld. AE-aksjene er verdt 500 millioner kroner som vi vil selge, men kan gå med på eiendomsskatt i 2014 om dette ikke er klokt.

John Kittelstad (KrF): - Vi er enda mer sårbare nå på grunn av det budsjettet som ble vedtatt i fjor. Tømmer vi våre fondsmidler med 100 millioner kroner er vi fullstendig blakke. Vi ser ingen vei utenom eiendomsskatt. Vi kan skjerme næringsvirksomhet. Vi er også klare på at eiendomsskatt kun skal gå til nedbetaling av gjeld. Vi vil beholde Ryvingen-prosjektet. Vi ønsker å avsette 500.000 kroner til idrettshall i Holum.

Ingvild W. Thorsvik (V): - Vi vil bruke 3,3 millioner kroner på et trafikknutepunkt i Mandal. For å sikre en sunn økonomi er vi nødt å betale ned gjelden. Vi mener det er ufornuftig å innføre eiendomsskatt i 2013 når det fra 2014 ikke er nødvendig å bruke penger på taksering. Vi ønsker å skjerme næring fra eiendomsskatt. Vi ønsker å konkurranseutsette renholdet i kommunen. Vi vil ikke ansette juridisk rådgiver. Vi advarer mot kutt av Ryvingen-prosjektet.

Morten Ekeland (SV): - Vi vil ha eiendomsskatt. Det er et nødvendig onde, det innser befolkningen. Folk ser at alternativet er verre. Når voksne ser at de sine foreldre får et dårligere omsorgstilbud vil de betale noen tusenlapper ekstra i året. Vi vil tilbakeføre PC-ordningen i skolene. Vi vil øke sosialsatsene, styrke ungdomsklubben og forsere byggingen av omsorgsboliger. Å selge Agder Energi er å kaste penger ut av vinduet.

Uwe Bongsted (Miljøpartiet De grønne): - Vi ser eiendomsskatt som det minste ondet framfor å kutte i budsjettet for unge, eldre og andre sårbare grupper. Det er ikke ønskelig, men langt å foretrekke framfor salg av Agder Energi-aksjene. Vi vil skjerme næring, verk og bruk for eiendomsskatt. Det er en reversibel ting, det er ikke salget av kraftaksjene.

Even Tronstad Sagebakken (Ap): - Å øke kommunens utgifter med 700.000 kroner med kontantsstøtte er provoserende, slik høyresiden foreslår. Dersom de har råd til dette, noe jeg ikke forstår, hvorfor ikke bruke disse pengene mer fornuftig.

Sven Seljom (H): - Ryvingen-prosjektet fortsetter og legges derfor ikke ned, er nå vårt forslag.

Tore Askildsen (KrF): Agder Energi-aksjene er en gullgruve for oss. Det er dumt å selge disse aksjene. Jeg vil helst slippe eiendomsskatt. Vi har vært foroverlent og nå gått på trynet. Nå skal vi reise oss, nå må vi betale den gjelda. Vi kan ikke legge belastningen på de eldre. Vi må ta regningen på det vi har vært med på.

Alf G. Møll (FrP): - Her er, herr ordfører, ikke en som har gått trynet!

Åse Lill Kimestad (Ap): - Inntektene fra Agder Energi som nærmest de eneste som kommunen ikke er avhengige av fra staten.

John Kittelstad (KrF): - Jeg er glad for at Ryvingen nå er inne. 100 millioner kroner å betale ned på gjelden, da har vi ikke igjen et eneste øre på fond. Nå har panikken tatt flertallet. Jeg er forstøkt!

Even Tronstad Sagebakken (Ap): - Det er interessant at flertallet ikke tar ordet, her er kun motargumenter. Det er stille i denne sal. Det er visst noen som debattert godt i forkant der befolkningen ikke har del.

Åse Lill Kimestad (Ap): - Det er uforståelig at Senterpartiet vil selge vårt arvesølv, Agder Energi.

Stein Inge Dahn (V): - Den manglende satsingen på skole som de konservative vil gjennomføre er betenkelig.

Kenneth Rafaelsen (Ap): - Har representantene fra høyresiden fått munnkurv siden de ikke sier noe?

Paul Storholt (FrP): - Til Rafaelsen: Du tar helt feil!